Мизия може и да не гласува на изборите

Тези дни предстои да бъде подписано и предизборно споразумение

Ако някой кандидат за депутат си позволи да използва с предизборни цели трагедията на пострадалите хора в Мизия в престоящата кампания, вотът на 5 октомври т.г. ще бъде бойкотиран. За това се споразумяха представители на основните политически сили в засегнатия от голямото наводнение град. Тези дни предстои да бъде подписано и предизборно споразумение.

В Мизия твърдят, че и без споразумение едва ли ще гласуват, защото си имат други грижи. Освен това организирането на нормален парламентарен вот може да се окаже и мисия невъзможна, заради засегнатите от потопа училища, в които досега се разполагаха предизборните секции.

Въпреки, че вече изминаха 15 дни от потопа, бедственото положение в община Мизия все още не е отменено. Част от командированите в градчето пожарникари в събота са си тръгнали, а отводняването на останалите над 50 засегнати от водата имоти ще извършват техни колеги от Враца, Оряхово, Бяла Слатина и Козлодуй.

Остра остава нуждата от техника и доброволци. В неделя решилите безвъзмездно да помогнат бяха едва 30. Складираната за изхвърляне покъщнина пък извозваха два камиона на общината и 5 изпратени от АЕЦ "Козлодуй". Основните улици на Мизия са разчистени и дезинфекцирани. Отворен за движение е и панорамният път към Оряхово.

Останалите без дом мизийци все още са в кризисните центрове. Пакети с хранителни продукти и вода БЧК им раздава в три пункта. Медицинското обслужване се извършва от изпратени в Мизия екипи на врачанската спешна помощ. От кризисния щаб съобщиха, че предстои редуциране на списъка с имащи право на порцион от военно-полевата кухня. Сега от нея се възползват около 800 души, но заради ограничените запаси от продукти, броят им ще бъде намален с поне 200 души.