Трудни преговори в Берлин за ситуацията в Украйна

Външните министри на Русия, Украйна, Германия и Франция постигнаха известен напредък в разговорите

Дипломатическите усилия за предотвратяване на допълнителна ескалация на конфликта в Украйна и директна конфронтация между украинските и руски сили се активизираха. Външните министри на двете страни се срещнаха в Берлин със своите френски и германски колеги. В изявлението си след срещата германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че той и колегите му ще докладват на своите правителства и ще търсят споразумение за продължаване на дискусиите. „Целта остава постигането на прекратяване на огъня в Украйна”, подчерта той. „Това бе тежък разговор, но смятам и се надявам, че по отделни точки сме постигнали напредък”, каза германският министър след четиристранната среща за Украйна, пише ИА „Фокус“, позовавайки се на международните медии.

„Целта на преговорите остава опит да се използват наличните възможности за това в Украйна най-накрая да бъде достигнато примирие, за да се избегнат по възможност нови жертви”, добави министърът и подчерта нуждата да се избягне на всяка цена директен сблъсък между Украйна и Русия. По думите му, в такова тежко време като сегашното този разговор е бил силно необходим.

От своя страна украинският външен министър Павел Климкин каза, че Киев не е прекрачил „червената си линия” на преговорите в Берлин. „Няма място за компромис там, където държавата трябва да прекрачи своята „червена линия”. Украйна не я е преминала и чувства подкрепата на своите партньори”, се казва в съобщението на Климкин в Twitter. „Благодарен съм на Франк-Валтер Щайнмайер и Лоран Фабиюс за тяхната подкрепа”, добави украинският министър.

Това е втората среща в подобен формат. Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер, Лоран Фабиюс и Павел Климкин вече се срещнаха на 2 юли в Берлин. След двучасови преговори бе съгласувана съвместна декларация, в която страните потвърдиха ангажимента си за достигане на мир в Украйна.

Същевременно, хуманитарното положение в Донбас се влошава. 22 000 души са избягали от Донецк и Луганск за пет дни заради непрекъсващия артилерийски обстрел. Това се съобщава в доклад на Службата на ООН по координиране на хуманитарните въпроси (ОСНА), в който се описва ситуацията в Украйна към 15 август. „Продължаващият артилерийски обстрел срещу Донецк и Луганск е довел до ръст в броя на разселените лица”, се подчертава в доклада на Службата. „Повече от 22 000 души са избягали от Донецк и Луганск за последните пет дни в сравнение с 6 200 души за седмицата от 1 до 8 август”, се уточнява в текста. „Хуманитарните потребности продължават да нарастват. Най-малко 200 000 души, живеещи в Луганск, са лишени от електричество, питейна вода и комуникации в продължение на повече от 10 дни”, се отбелязва в доклада.

По-рано Украйна заяви, че нейната армия е навлязла в източния град Луганск, което бележи пробив в четиримесечната кампания срещу сепаратистите в източната част на страната.
Интензивните боеве продъължават в части на източните региони, докато Киев и Москва остават въвлечени в спор относно хуманитарен конвой за Луганск, задържан на руската граница.
Андрей Лисенко, говорител на украинската армия, заяви, че правителствените сили са победили проруските бойци в луганския квартал Жовтневий, завземайки контрола върху местния полицейски участък, над който вече е издигнат националният флаг.
Луганск е едно от малкото останали укрепления на сепаратистите в Източна Украйна, който през последните няколко седмици е обкръжен от украинските сили . Ненапусналите града жители са без ток и вода. Някои райони са под сериозен обстрел. Президентът Петро Порошенко каза още, че правителствените сили са стеснили кръга около главното укрепление на сепаратистите Донецк. Те са завзели стратегически важния град Ясинувата в североизточните предградия на Донецк. Над него се виждат да се издигат пламъци и пушек.

По-рано се появи информация, че Ясинувата е бил подложен на артилерийски обстрел. По данни на самопровъзгласилата се Донецка народна република, градът е бил обстрелян от украинската армия. „Има най-малко три попадения, има информация за ранени”, се казва в съобщението. В него се уточнява, че в неделя градът два пъти е бил подложен на обстрел– по-рано през деня е била обстреляна железопътната гара, а в късните часове жилищни квартали на града са станали обект на обстрела. В резултат на бойните действия са нанесени щети на жилищни сгради. „В болница са 15 души, казват, че има и загинали”, каза един от жителите на града.