Вестниците в понеделник, 18 август

Пипнаха наша яхта с бежанци край Шабла


"Труд"
63-ма натъпкани в място за 10
56 афганистанци и петима сирийци бяха заловени вчера от Гранична полиция край Шабла. Те били натъпкани в откраднатата от турски каналджии българска яхта "Св.Анна", която побира 10 души. Бежанците трябвало да бъдат закарани в Румъния.
Яхтата на капитан Стоян Стоянов била наета за фамилен круиз по маршрут Варна - Истанбул - Варна. Капитанът акостирал в четвъртък вечерта в турския порт Елеада. Каналджиите го настанили в хотел и взели документите на "Св.Анна" под предлог за регистрация. На другия ден Стоянов разбрал измамата, но яхтата вече била в открито море.
911 души са поискали статут на бежанец през юли, което е рекорд от началото на годината. Българските власти очакват увеличаване на бежанците от Ирак и Сирия заради активизирането на бойните действия там.


Случаят с КТБ е откровена измама
"Труд"
Идеята на президента Плевнелиев да влезете в единния европейски банков надзор е глупава, твърди бащата на валутния у нас.
"Благодарение на валутния борд през последните години БНБ си извоюва огромна репутация – до момента, в който това лято се случи епизодът с КТБ. До тогава БНБ беше единствената институция с висок процент обществено доверие. Успешното прилагане на валутния борд от БНБ беше причина за това доверие. Това става, впрочем в Емисионното управление на банката, което е съвсем различен отдел от управление „Банков надзор“.
Това са две отделни независими структури в БНБ, които нямат нищо общо помежду си. За съжаление, сега репутацията на институцията е накърнена. Думите ми се потвърждават от самата централна банка. Защото тя поиска помощ от МВФ и ЕС. Това е голяма грешка. БНБ трябва сама да си оправи кашата, която забърка, сама да възстанови репутацията си, а не да търси външна помощ", категоричен е Стив Ханке.


Вицепремиерът Йордан Христосков: Пенсионната реформа е като садене на орех
"Труд"
Една от задачите на служебния кабинет в сферата на социалната политика ще бъде да се изготвят няколко нови варианта и проектозаконови текстове за пенсионната реформа, обяви служебният социален министър Йордан Христосков при встъпването си в длъжност.
По думите му ще се направи разчет колко ще струва на бюджета всеки от вариантите и проектозаконовите текстове. Според Христосков приоритетно ще бъде ранното пенсиониране при първа и втора категория труд.
Ще бъдат предприети спешни мерки за подпомагане на хората от бедстващите райони, каза още Христосков. Той обеща, че ще се спазват сроковете за социалните плащания.


Четири варианта за Дунав мост
"24 часа"
Експерти и местни власти проучват четири варианта за нов, трети мост над Дунав. Има опция и за тунел до Румъния, но излиза скъпо.
Четири варианта за нов, трети мост над Дунав между България и Румъния обсъждат експерти и местни власти на двете държави. Възможностите са при Оряхово - Бекет, Силистра - Кълъраш, Русе - Гюргево (втори мост там) и Никопол - Турну Мъгуреле.
Консултантът, нает да прави проучването, е разработил по три варианта за свързване през реката за всяка двойка градове. Вероятно нов мост ще струва между 200 и 270 млн. евро в зависимост от варианта, който бъде избран.
Консултантът - фирма "Транспроект 200", е дал предложение и за две места, където може да се построи тунел под река Дунав - при Никопол - Турну Мъгуреле и при Оряхово - Бекет, научи "24 часа". Пробивът под реката обаче ще е доста скъпо съоръжение. То ще струва с около 70 млн. евро повече от мост, казват експертите. Затова тунелът засега се оставя за по-добри времена.
За нов мост ще се търси европейско съфинансиране в следващия програмен период 2014-2020 г.


Детските фестивали: нова мода в туризма
"24 часа"
Организирането на детско летуване се оказа пазарна ниша, на която заложиха голяма част от представителите на туристическия бизнес у нас. Докато преди време имаше един международен детски лагер - този в Равда, и един Международен младежки център - в Приморско, сега местата, където може да се прекара забавна и полезна ваканция, са десетки.
Интересът към тази ниша в туризма има ясна икономическа обосновка - деца туристи от Русия, Украйна, Беларус влизат в България без визи на базата на спогодба между ЕС и тези страни, обясняват туроператори. Обикновено това става с писмо от страна на кмета на съответната община до консулските служби, с което се удостоверява кои групи деца пристигат у нас по линията на културния обмен.
Това означава по-евтина почивка за клиента и по-опростена процедура за организаторите.


63 призраци в наша яхта
"Стандарт"
Турци задигнаха лодката близо до Истанбул, спипаха ги до Шабла
Екшън като на кино спретнаха турски бандити. Те наеха българска яхта от Варна за разходка до Истанбул, малко преди мегаполиса в южната ни съседка я откраднаха от капитана и натовариха на нея 63 бежанци за Румъния. Край нос Шабла обаче бегълците от Афганистан и Сирия бяха спипани заедно с двама турци. Схемата, заработила преди три дни, беше разбита, когато катер на Гранична полиция спипа на път за северната ни съседка бежанците на борда на лодката.
По чудо и само благодарение на хубавото време пренатоварената яхта не е поела към дъното. Нямаше да оцелее нито един от тайните бегълци на нея, категорични са морските вълци. Луксозната лодка е планирана да вози 6 пътници и 4-членен екипаж. На борда й обаче имало 56 афганистанци, петима сирийци и двама турци. Те доплаваха в неделя сутринта с яхтата до Морска гара-Варна под конвоя на катер на Гранична полиция. 18 са жените сред тях, 16 пък са деца на възраст от 3 до 12 години, като най-малкото е бебе в памперси. Благодарение на намесата на кмета на Варна Иван Портних дойдоха и допълнително 2 линейки. Лекари с маски извършиха първоначалните прегледи на чужденците, взеха кръвни проби, а след това експерти от РЗИ започнаха изследвания за чревни инфекции, холера и за ебола.


Пренареждат червените водачи в 12 без 5
"Стандарт"
Благоевград иска Емил Костадинов, Добрев може да смени Нинова в София-област
Рокада в последния момент на първите в листите може да направи ръководството на БСП. Ден след пленума социалистите в Благоевград дадоха ясен знак, че държат на позицията си и не искат Кристиан Вигенин за водач. "Той не е разпознаваем в Пиринския край и освен това е русофоб. Номинирането му начело на листата при нас ще донесе негативи на партията," коментира в неделя пред "Стандарт" областният лидер на БСП-Благоевград Юлиян Гошев. Според него, ако бившият външен министър остане водач, социалистите ще постигнат по-лош резултат на изборите и ще има отлив на гласове. На миналия вот от Благоевград влязоха двама червени в парламента. Днес областният съвет на БСП ще заседава, за да вземе окончателното си решение. Очаква се активистите отново да се обединят около фигурата на Емил Костадинов за водач на листата в Пиринско. "Вярно е, че повечето общини ми гласуваха доверие", призна пред "Стандарт" той. И допълни, че наистина има неудовлетворение от номинацията на бившия външен министър. Източници от "Позитано" съобщиха, че соцръководството може да направи рокади на водачите в последния момент. Първите места в листите бяха одобрени в неделя от пленума на БСП. Заради драмите в Благоевград обаче те могат да претърпят промяна. Според запознати вече имало план в Пиринско водач да стане отново Корнелия Нинова. Засега тя е първа в листата за София-област. Ако поведе кандидат-депутатите на БСП в Благоевград, обаче нейното място в столицата щял да заеме Кирил Добрев. След инфарктното заседание на червените в неделя стана ясно, че той не е начело на листа. Добрев обаче бил по-харесван от столичните социалисти от Нинова, затова все още има шанс да стане водач.


Наши гъби завземат ЕС
"Новинар"
Изкупуват манатарките за 4 лв. от пунктовете
99 на сто от българските гъби са за износ. Това съобщи за „Новинар” председателят на асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове в България инж. Юлиян Колев. Той изтъкна, че забраната за внос на европейски храни в Русия е помогнала на родния бранш. „Заради ембаргото страните от Европейския съюз имат интерес да купуват гъби от България”, уточни той.
По думите му страната ни изнася от деликатеса най-вече в Европа. Родните преработватели намират пазар още в Швейцария и САЩ. Китай също е голям потребител на гъби, но азиатската страна също има големи количества от тях, които изнася за чужди пазари.
„Продаваме 12 вида гъби. Сред тях са манатарките, пачият крак, булката, челядинката, майската”, допълни Колев. Той каза още, че в момента най-масовите гъби у нас – манатарката и пачият крак – се изкупуват за 3,50 – 4 лв. за килограм от пунктовете. В сравнение с преди две години цената е паднала наполовина. „Тогава изкупната стойност на манатарката беше 8 лв.”, припомниха от бранша. Оказва се, че цената не е проблем за берачите и те успяват да си докарат добра надница.
Преди дни от сектора обясниха, че берачите на диви гъби в Пазарджишко изкарват по 100 лв. на ден. Берачите се похвалиха, че понякога успяват да получат и повече от изкупвачите, ако стоката е много високо качество.
По думите на Колев в момента браншът има успехи. Оказва се, че въпреки малкия интерес към гъби на родния пазар, от сектора успяват да реализират стоката си. „Няма непродадена стока. За всичко има пазар”, подчерта Колев. Той допълни, че сред спънките за сектора е ДДС-то. „Възстановяването на ДДС е големият ни проблем”, обясни той.


Кафето и бирата променят ДНК
"Новинар"
Някои участъци на ДНК, свързани с рака и стареенето, могат да бъдат променени от кафето и бирата. Революционното откритие беше оповестено от чуждестранните медии, които цитират проучване на израелски учени. Експертите успели да докажат, че кофеинът скъсява, а бирата удължава теломерите - крайните части на хромозомите, които отговарят за защитата на ДНК от увреждане. Оказва се, че проучването е обхванало над 6000 различни видове дрожди. Повече подробности за продължителността на изследването не се дават, но дори и тази информация дава много надежди за разгадаването на възможностите на човешкото тяло в комбинация с приеманите храни и напитки.


Българче шашна гърците с пиано в мола
"Новинар"
Наесен ще изнася два концерта в "Карнеги хол" в Ню Йорк
13-годишен български пианист стана най-новият любимец на гръцката публика. Музикантът превърна в своя сцена най-големият мол в Атина. Николай Димитров от Русе изнесе цял рецитал от час и половина в гръцкия град.
Младежът изсвири едни от най-популярните класически, поп и джаз изпълнения. А черешката на тортата в неговото представяне бяха няколко саундтрака на популярни филми.
Още с първите удари по клавишите на пианото Николай бързо завладя вниманието на гръцките посетители в мола. Не липсваха и ентусиасти, които да станат част от концерта на 13-годишния българин. Две девойки дори по желание станаха вокалистки и запяха песни на Кристина Агилера и Адел. Гръцки цигулар пък засвири заедно с русенеца. Двамата направиха импровизации върху класически музикални творби.