Холандец педофил на съд за гавра с наши момченца

Срещу 46-годишния мъж е повдигнато обвинение за "извършване на блудствени действия с малолетно лице от същия пол

Делото срещу холандския педофил Андриас Хеере Вагенаар, задържан в Стара Загора, стартира до 10 дни.

Срещу 46-годишния мъж е повдигнато обвинение за "извършване на блудствени действия с малолетно лице от същия пол". Ако бъде признат за виновен, го чака затвор от две до шест години, информира "Труд".

"Обвинителният акт срещу холандеца вече е внесен в съда", потвърди вчера прокурорът по делото Евдокия Димитрова.

Андриас бе арестуван в ранните часове на 3 януари т.г. в стая на старозагорски хотел заедно с две момчета. Според запознати с делото "няма данни холандецът да е насилвал децата, но е имало докосвания, целувки, къпане и други непристойни действия". В хода на съдебното разследване стана ясно, че чужденецът е съден и в родината си за блудство, и в момента тече 5-годишен изпитателен срок на присъдата му там.

Холандецът използваше разни хватки, за да бави производството срещу него. Първоначално отказваше да говори английски и искаше преводач от фламандски. Твърдеше, че е невинен и не разбира в какво го обвиняват. Съдът обаче постанови постоянна мярка "задържане под стража" за Вагеннар и вече осем месеца той търка наровете в Старозагорския затвор.

Извратени  ласки

С момченцата чужденецът се запознал миналото лято, когато за първи път дошъл в Стара Загора. Тогава се свързал с български предприемач и му обяснил, че иска да си открие дърводелска фирма тук, дори започнал да събира документи. С децата се видял на улицата, помислил ги за бездомни. Те са от местен Дом за деца, лишени от родителски грижи. Известни са с буйния си нрав, неведнъж са връщани в приюта с полиция заради просия по централните улици. Преди срещите с педофила те бягали от дома с краден ключ за входната врата.

Като се запознал със скитащите малчугани, чужденецът ги почерпил и им обещал, че ще дойде отново на първи януари от Холандия. Върнал се в уречения ден. Купил си и английско-български речник, за да контактува по-лесно с тях.

Бдителност на рецепцията

Маниакът действал предпазливо, вземайки предпазни мерки. Пред двете деца не се представил с истинското си име. Най-напред ги завел в хотел в центъра на Стара Загора. Рецепционистите обаче разпознали момчетата от приюта и холандецът веднага се отдалечил. Последвал втори опит за настаняване, този път в хотел в края на града. И там обаче тройката предизвикала съмнения у жената на рецепцията. Тя забелязала, че децата са притеснени и бедно облечени, а Вагенаар обяснил, че това са двамата му синове. Научил децата да отговарят на английски. Когато обаче рецепционистката попитала едното от тях как се казва на английски, то отвърнало на чист български език.

Съмненията на жената се засилили още, когато Вагенаар поискал стая с голяма спалня и отказал предложението за отделна стая, в която да бъдат настанени децата. По изрично настояване на рецепционистката било сложено още едно легло в стаята. Тя забелязала още, че докато се регистрирал, педофилът се оглеждал за камери. На сутринта побързал да освободи стаята, но от хотела го забавили, като предложили закуска на децата. И така до идването на полицията.

Престъплението - на филм

Случаят предизвика интерес и в Холандия. Екип от холандската национална телевизия снима документален филм за действията на педофила у нас.

Журналистът Ханс ван дер Штек следил делото срещу Вагенаар в Холандия. Той разказа, че е посетил селото, в което педофилът заживял с майка си, след като бил освободен от затвора. Тогава извратеният тип проявил агресия спрямо него и колежката му Митра Назар.

Журналистката Назар пък обясни, че селото имало 700 жители - всички възмутени от Вагеннар, който се занимавал там с поддръжка на мебели.

На 15 декември 2011 г. В Холандия Вагенаар бил признат за виновен за сексуални действия с 14-годишно момиче и снимане на детска порнография, както и че убедил две момченца да гледат детско порно заедно с него. Момичето било негова племенница.
Холандският съд го осъдил на 30 месеца затвор, но след 18 месеца той бил освободен за добро поведение.