Брюксел се сбогува с цветния килим

Свят

17-08-2014, 21:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Брюксел готви програма за градовете

Следващият - след две години

Днес бе последният ден, в който жителите и гостите на Брюксел можеха да се насладят на уникалната красота на цветния килим, направен от стотици хиляди бегонии. С него, белгийската столица буквално разцъфна.

Килимът от цветя радва окото на минаващите покрай централния площад на столицата на Белгия само за четири дни, и то веднъж на две години.

Тази година килимът е с дължина 75 метра и ширина 25 метра. Посветен е на 50-годишнината на турската имиграция в Белгия.

На площ от 1800 кв. м. стотици хиляди бегонии оформят различни шарки в опит да наподобят традиционен турски килим. Преди 50 години първите турски работници пристигат в Белгия, а в момента над 220 000 родени в Турция лица пребивават в страната.

Белгия отглежда 60 милиона грудки на бегония всяка година и е призната като най-големия производител в света, а сред най-големите купувачи на красивите цветя се нареждат Холандия, Франция и Съединените щати.

Първият цветен килим на централния площад в Брюксел датира от 1971 година от ландшафтен архитект, който с годините става експерт в създаването на великолепни цветни килими с изискани цветове и сложен дизайн. Тазгодишният килим е 19-тата поред флорална мозайка, на която се насладиха жителите и гостите на европейската столица.