Един прострелян, 7 в ареста след бунтове на чернокожи в Мисури

Според властите имало и стрелба по преминаващ полицейски автомобил

Eдин човек бе прострелян и е в критично състояние, а други 7 са арестувани в американското градче Фъргюсън, щата Мисури, при продължаващите протести срещу убийството на невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун от бял полицай миналата седмица, предаде Ройтерс. Губернаторът на Мисури обяви извънредно положение в предградието на Сейнт Луис и полицейски час, който влезе в сила в полунощ на 16 август. Десетки протестиращи обаче не се подчиниха и останаха на улицата след позволеното време. Полицията използва димки и сълзотворен газ, за да разпръсне около 150-те протестиращи.

Служителите на реда с газови маски и щитове се изправиха срещу демонстрантите върху бронирани автомобили, като предупреждаваха с мегафони тълпата да се разпръсне незабавно. Сълзотворният газ разгони повечето демонстранти. Някои от тях скандираха “Няма справедливост, няма и полицейски час, няма мир!”, а други молеха хората да не тръгват срещу полицията. Седем души бяха задържани.

Полицейският капитан Рон Джонсън обясни по-късно, че раненият през нощта човек е прострелян в ресторант при неизяснени обстоятелства. Според него полицията използвала сълзотворен газ в опит да стигне до ранения в ресторанта, а не във връзка с полицейския час. Човекът обаче бил закаран в болница от свидетели, преди силите на реда да го достигнат. Според властите имало и стрелба по преминаващ полицейски автомобил.

Чернокожите в района се бунтуват вече цяла седмица, но напрежението ескалира особено много в петък вечерта, когато протестиращите започнаха да чупят и да грабят магазини в града.

Губернаторът Джей Никсън обяви извънредно положение и полицейски час с цел да овладее “мародерите, застрашаващи общността”.

Семейството на Майкъл Браун поиска да се потърси съдебна отговорност от полицая, застрелял младежа. Завчера полицията съобщи името на офицера. Министерството на правосъдието на САЩ разследва дали в случая има нарушение на човешки права на расова основа. Полицията в Сейнт Луис също води разследване.

На мястото, където младежът бил застрелян на улицата, вчера пристигнаха служители на ФБР. Те разпитваха съседите от близките сгради, като обикаляха от врата на врата. Активистът за граждански права Джеси Джексън също посети мястото, като се помоли заедно с негови близки на импровизиран мемориал на улицата.