Номинират Ахмет Давутоглу за премиер на Турция

Правителството е на ръба на голяма реорганизация, след като Ердоган бе избран за президент

Турската управляваща партия на справедливостта и развитието силно подкрепя номинирането на министъра на външните работи Ахмет Давутоглу за нов премиер и партиен лидер на мястото на избрания за президент Реджеп Таийп Ердоган. Това съобщава проправителственото издание „Йени шафак".

Изпълнителният комитет на партията ще се събере в четвъртък, за да се споразумее официално за наследник на Ердоган. По закон той трябва да се откаже от двата поста - на премиер и на партиен лидер, когато положи клетва като президент на 28 август.

Вестник „Йени шафак", който поддържа близки контакти с управляващата партия, казва, че Ердоган вече е поставил въпроса на неформално гласуване на среща при закрити врата с висшите членове на партията тази седмица.

След произнасяне на реч, Ердоган поискал партийните членове да сложат в плик името на този, когото биха искали да видят като лидер на партията и министър-председател.
Резултатите показали, че има изумителна подкрепа за Давутоглу, който е външен министър от 2009 г. насам. Други имена, които получили ограничена подкрепа, били бившият министър на транспорта Бинали Йълдъръм и здравният министър Мехмед Мюезиноглу, допълва изданието.

Вестникът посочва, че някои депутати са били склонни да подкрепят Давутоглу, тъй като самите те не са допуснати до надпреварата заради вътрешно правило на Партията на справедливостта и развитието, което забранява повече от три мандата.

Давутоглу се е срещнал с някои от тези депутати, които евентуално биха дали подкрепата си за него и сега е почти сигурно, че той ще бъде новият премиер, допълва „Йени шафак".
Правителството е на ръба на голяма реорганизация, след като Ердоган се подготвя да напусне поста министър-председател и да се премести към президентския след победата си на президентските избори на 10 август.