Германското разузнаване е подслушвало Хилари Клинтън

Разговорът бил прихванат погрешка, докато тя се намирала в американски правителствен самолет

Германското разузнаване е подслушало най-малко един телефонен разговор на бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, съобщиха германски медии, цитирани от Франс прес.

Вестник "Зюддойче цайтунг" и регионалните радиотелевизионни канали Ен Де Ер и Ве Де Ер се позовават на документи, предоставени на ЦРУ от негов шпионин в германското разузнаване.
Не се уточнява кога се е състоял предполагаемо подслушаният разговор, но случаят бил обсъден от приемника на Клинтън Джон Кери с германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер.

Трите медии цитират анонимен източник от германското правителство, според който разговорът на Клинтън бил прихванат погрешка, докато тя се намирала в американски правителствен самолет.

Според трите германски медии обаче шпионирането на важни американски представители не е изолиран случай. Освен това по тяхна информация германското разузнаване е било натоварено "да шпионира партньор от НАТО", но не се уточнява кой.

Разкритията миналата година, че мобилният телефон на канцлерката Ангела Меркел е бил подслушван от американското разузнаване предизвикаха остри реакции в Германия и все още обтягат традиционно силните германско-американски отношения, отбелязва АФП.