Задръствания на ГКПП „Капъкуле“ заради турските гастарбайтери

25 хиляди пътници са преминали през пункта за 24 часа

Граничният пункт „Капъкуле“ между Турция и България преживява най-натоварените си дни. Турските граждани, които живеят в европейските държави, наричани гурбетчии или гастарбайтери се завръщат от ваканцията по маршрута, който минава през ГКПП „Капъкуле“ и „Капитан Андреево“, предаде БНР.

През изминалото денонощие през най-големия турски граничен пункт „Капъкуле“, който се счита вратата на Турция към Европа са преминали 5700 коли с 2 5850 пътници в посока към „Капитан Андреево“, съобщиха от турската митница.

Началникът на областната дирекция за митници и търговия Мюслюм Ялчън заяви, че натоварването на пунктае поради факта,че болшинството “гурбетчиите” предпочитат да минават през „Капъкуле“, вместо да ползват другите пунктове. Поради това митницата се задръсти, образува се опашка от около 5 км.

По думите му, българските им колеги от митницата на Капитан Андреево се съобразили със ситуацията и ускорили работата на пункта.

Благодарение на това,че колегите от българската страна ускориха обработването на пътникопотока, опашките от автомобили значително намаляха, каза представителят на турските митнически власти.  

Българските митничари много детайлно проверяват специално за трафик на хора и наркотрафик, обясниха митничари, а това понякога отнема доста време.

Турските власти предупредиха пътуващите за европейските държави особено през почивните дни да не пътуват през Капъкуле, а да минават през другите гранични пунктове, за да избягнат задръстванията на границата. На Хамзабейли/ Лесовои Дерекьой/ Малко Търново няма опашки и там преминаването става много бързо.

Чрез компютърна система и камери, постоянно  се подава информация за интензивността на пътникопотока на турските гранични пуктове и се насочват пътниците.

Очаква се през следващите дни още около 170 хиляди автомобила да пътуват от Турция за европейските държави през България.