Ужас в басейните! Коварен трипер и хламадии дебнат къпещите се

Животът

16-08-2014, 10:47

Снимка:

bgsever.info

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Хламадии без симптоми водят до безплодие

Пипваме трипер от банските, ако не ги сменим веднага след излизане от басейна. От водите им човек може да се зарази и от коварни хламидии, които поразяват организма без симптоми, но довеждат до безплодие. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания. След плуване в закрити водоизточници човек не само трябва да сменя банския си, но и да взема душ, за да предотврати нежелано инфектиране, обясни той.
За разлика от трипера, който се проявява два-три месеца след заразяването, хламидалните инфекции често пъти се развиват, без човек дори да подозира за тях, написа в.„Монитор”
Пораженията стават ясни когато се окаже, че жената не може да забременее.
Поставянето на диагнозите на венерическите заболявания все по-често закъснява след закриването на кожно-венерическите диспансери.
96 случая на гонорея са регистрирали лекарите миналата година след края на сезона, случаите със сифилис са били 354, а хламидиалните инфекции – 323, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Цифрите като цяло не са високи, но това не бива да ни утешава, тъй като не всички се обявяват и влизат в статистиката, коментира д-р Вера Георгиева от ведомството.
Затова лекарите съветват веднъж в годината да се прави рутинен тест.