Кой кого? Расте доверието на редови социалисти към АБВ

Румен Гечев срещу Румен Петков в Плевен, Ангел Найденов срещу Ивайло Калфин във Варна

Румен Гечев ще поведе листата на БСП в Плевен и ще се изправи срещу бившия вътрешен министър Румен Петков, който е водач на листата на АБВ.

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов пък изненадващо ще поведе червената листа във Варна, където негов конкурент ще е бившия евродепутат на левицата Ивайло Калфин. Това най-вероятно ще бъде последното решение, на което ще се спрат в БСП, подреждайки водачите на кандидат-депутатските листи. Националният съвет на партията се събира днес, за да ги одобри. Найденов поема Варна заради конфликтите в организацията на БСП там, довели до отстраняването на водачите Борислав Гуцанов и Красимир Янков от Изпълнителното бюро. На неговото място в Перник се очаква да бъде Валери Жаблянов. Водачи в трите софийски района ще са Жельо Бойчев, Стефан Данаилов и Михаил Миков. Лидерът Миков ще запази първото място и във Видин, откъдето е депутат от 1997 г.

В Пловдив-област социалистите ще заложат на зам.-председателя си Димитър Дъбов. Той вероятно ще води и в Шумен.

Във Враца се връща дългогодишният водач на листата там Георги Божинов. Янаки Стоилов, който представляваше врачани досега, най-вероятно ще води в Русе. Очаква се той отново да бъде в две листи, но ще е втори в 25-и софийски район. В София-област червените кандидати се очаква да води Корнелия Нинова (втори може да е Кирил Добрев), в Търговище - Явор Куюмджиев, в Ловеч - Димитър Горов, във Велико Търново - Мариана Бояджиева, в Габрово - Йордан Стойков, в Кърджали - Милко Багдасаров, в Смолян - Дора Янкова, в Кюстендил - Мая Манолова, в Ямбол - Атанас Мерджанов, в Благоевград - Георги Юруков, в Силистра - Антон Кутев. Бившите министри Кристиан Вигенин и Драгомир Стойнев вероятно ще са водачи в Пазарджик и в Хасково.