Избирателни секции ще бъдат отворени в 37 държави

Най-много секции ще има в Испания, Турция, Великобритания и САЩ

Избирателни секции ще бъдат отворени в 37 държави по света, за да могат и сънародниците ни там да гласуват на предстоящия на 5 октомври предсрочен вот за Народно събрание. Това става ясно от публикуваното решение на ЦИК, с което се указват местата за служебно разполагане на урни зад граница, без да се изискват предварителни заявления от избирателите. Тази опция за облекчен ред за откриване на секции в чужбина бе въведена с новия Изборен кодекс за местата, в които през последните 5 години е регистрирана висока активност. Определените от ЦИК страни са разположени на три континента – Европа, Азия и Северна Америка.

От тях най-много секции ще има в Испания, Турция, Великобритания и САЩ. Урни ще има и в ОАЕ (Дубай), Афганистан, Малта, Кувейт. Броят на държавите с тъмни стаички за парламентарния вот у нас обаче може да набъбне, тъй като тепърва ще се приемат и заявления от наши сънародници, които изрично искат в техния град също да бъде открита секция. Условието е гурбетчиите с желание да гласуват да са поне 40 на местата без дипломатически представителства и 20, където имаме мисии. Междувременно ЦИК назначи и съставите на всички 31 районни избирателни комисии в страната.

Разпределението на ръководните места в тях изпокара структурите на партиите от 42-рото НС, като те успяха да си стиснат ръцете едва за 10. В крайна сметка по решение на ЦИК шефските места в РИК бяха поделени почти поравно между ГЕРБ и БСП, като партията на Бойко Борисов получи 15, а социалистите – 14. Председателските места в останалите две районни комисии са за ДПС. Назначените вече РИК пък ще отворят врати за регистриране на листите с кандидат-депутати, които ще бъдат издигнати от партиите, коалициите и инициативните комитети. Срокът за подаването на списъците изтича на 2 септември.

Припомняме, че ЦИК публикува подробни критерии, на които мераклиите за НС трябва да отговарят, за да бъдат допуснати на изборите. В съответствие с конституционните разпоредби те трябва да са навършили 21 години, да са само с българско гражданство и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Освен това в листите на партиите и коалициите не може да попадат военни, полицаи, охранители от НСО, разузнавачи, агенти на ДАНС и магистрати.

От ЦИК предупреждават, че тези категории лица нямат право да членуват в политически сили и по тази причина могат да се явят на вота само като независими кандидати. В партийните централи пък все още не са готови с листите си. На пленум днес се очаква социалистите да утвърдят водачите, но подредбата след това ще се довършва от местните структури. ГЕРБ пък ще одобрят кандидат-депутатите си идната седмица със санкцията на лидера Бойко Борисов. От следващата седмица и ДПС започва консултациите с областните си структури за листите.