Вестниците в събота, 16 август

Гърци плащат по 4000 лв на бебе, посредници взимат до 40 000 евро


„24 часа"
В началото на юли 2008 г. 17-годишната Ангелина Николова, бременна в 9-ия месец с първото си дете, чака пред кабинета за женската консултация в 8-и ДКЦ в София.
На пейката до нея присядат две жени на около 40 г. и я заговарят. Интересуват се на колко години е, с какво се занимава, готова ли е да стане майка.


Хора бити и изнасилвани във "фургон на ужасите"
„Труд"
Заради неплатени вноски по заеми, вземани с непосилни лихви, длъжници били жестоко пребивани и изнасилвани във "фургон на ужасите". Това разказали свидетели срещу бандата на Ангел Попов-Главестия, който бе доведен в Спецапелативния съд в четвъртък.
Съдия Николай Димитров остави в ареста него и петимата му съучастници - Цветомир Ценов-Квиц, Ивайло Николов-Зъбчо, Боил Комаревски-Биби и Нина Македонска. Половин час след полунощ съдията заключи, че има доказателства, че те са тормозили длъжници.


Петима изнесли антики за милион
„Стандарт"
Отрязаха пипалата на музейната мафия. Спецагенти на ДАНС закопчаха петима души - музейни работници и дилъри на антики. Те са изнасяли масово уникални артефакти от няколко общински музея в страната, като са подменяли оригиналите с фалшиви копия. Претърсени са над 20 адреса във Варна, Бургас, София, Плевен и Ямбол. Стойността на изнесените на Запад експонати надхвърля петстотин хиляди евро.
Бандитите имали изключителни финансови възможности и висок социален статус, твърдят от ДАНС. Петимата са с обвинения за трафик на културно-исторически ценности. За двама от тях е поискано задържане под стража. Единият от арестуваните е чужденец. Шефът на варненския археологически музей проф. Валентин Плетньов научи от директора на НИМ проф. Божидар Димитров за суперакцията.


500 евро глоба за буйни пияници
„Монитор"
Туроператори настояват за яки глоби за нарушение на обществения ред в курортите. 500 евро да плащат всички пияни, искат от регионалната туристическа камара в Бургас . Санкциите имат за цел да укротят британските младежи, които правят зулуми - трошат врати и прозорци по хотелите и т.н.
„Ако не нарушават общественият ред, не можем да им налагаме глоби за това, че употребяват алкохол. Така само ще изгоним туристите", категорична беше Елена Иванова - председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, пред „Монитор".
За да затегнат контрола, туроператорите в курорта трябва да изискват  конкретен план за всяко нощно събитие с участието на туристи на възраст между 18 и 29 години. Трябва да има глоби, каквато е практиката във всички реномирани курорти, предлагат от туристическата камара.


Армията ще се превъоръжава за 1 млрд. лв.
„Сега"
Министерството на отбраната (МО) се готви да стартира процес, при който до 2020 г. за превъоръжаване на армията да отидат 1 млрд. лв., а част от тях да бъдат усвоени от българската индустрия. Поредните бомбастични и оптимистични перспективи от страна на военните идват ден след като МО обяви, че има пари само за заплати, че ще се замразява плащането по договори и ще се отложи част от вноската към НАТО.