Българин със златен медал от Балканиадата по информатика

Страната ни ще е домакин през 2015 г.

Българският отбор по информатика взе златен медал на 22-рата Балканиада по информатика в Анкара, която се провежда от 10 до 17 август, съобщава Dnes.bg. Състезателите ни си тръгнаха с един златен и два сребърни медала. Първото място заслужено спечели Христо Венев от София, водейки с 65 точки пред втория в класирането. Със сребърни отличия останаха Енчо Мишинев от Ямбол и Кристиан Цъклев от София. Андрей Лалев от Велико Търново е четвъртият член на българския отбор, който представи страната ни на Балканиадата. От състезателите се изискваше да решат задачи от алгоритмичен характер, както и да създадат компютърни програми в рамките на 5 часа.

Всяка година олимпиадата се провежда в различна балканска страна, като изискването е задачите за състезанието да бъдат подготвяни от научен комитет на страната домакин.

Участници са националите отбори на балканските страни, но по регламент право на участие имат и други поканени отбори. Националният отбор на всяка страна обединява местни младежи, показали най-добри резултати от националните състезания в своята страна.
Междувременно стана ясно, че е одобрена кандидатурата на България за домакинство през 2015 г. Така страната ни ще бъде домакин на подобно състезание за четвърти път. Първите й три домакинства бяха във Варна, Пловдив и Шумен.