Баща заведе децата си в Сирия, за да ги откаже от кървавите видео игри

Той е категоричен, че подходът му е дал резултат

Баща на двама синове в Швеция приложи нетрадиционен педагогически подход, като заведе синовете си в Сирия и Израел, за да ги откаже от видео игрите с насилие, пише "Дейли мейл", цитиран от „Труд”. Карл-Магнус Хелгегрен е баща на двама сина - 11-годишния Лео и 10-годишния Франк.

Карл, който е едновременно журналист и университетски преподавател, решава да заведе децата си в Сирия, за да им покаже на живо жестоките последствия от насилието и употребата на оръжие. Бащата се решава на смелата стъпка съвсем спонтанно, след като синовете му настояват да им купи поредната видео игра, преливаща от сцени с насилие. Момчетата, включително и майката, се съгласяват и така цялото семейство заминава на 10-дневно пътешествие до Израел и Голанските възвишения в окупираните части на Сирия. Карл среща децата си с медицинския персонал на клиниката в лагера, за да разберат как живеят децата на тяхната възраст там. Сред историите, които чуват там, е и тази за три момчета, които  стават инвалиди, след като са простреляни с гумени куршуми. След тази среща той коментира видяното пред децата си: „Не виждате последиците в играта, но те са причинени от оръжия. Оръжие е било насочено към деца на вашата възраст”.

След като семейството се връща в Швеция, Карл е критикуван от разгневени родители заради необичайния подход, който използва, за да превъзпита децата си. Мъжът обаче е категоричен, че подходът му е бил успешен, тъй като  синовете му вече не искат видео игри с насилие. По думите му, те били шокирани от случващото се в региона. „Не всеки трябва да отиде до Близкия изток, за да научи децата си за войната. Но защо да представяме оръжията като нещо нормално. Защо родителите не виждат проблема?”, обобщава смелият баща.