Потвърдено! Растенията общуват помежду си

Джим Уестууд е изследвал връзката между паразитно растение - кукувича прежда, и две растения-приемници

Британският престолонаследник принц Чарлз, който навремето призна, че общува с растенията, има право - резултатите от научно изследване потвърждават, че те наистина комуникират помежду си, пише в. "Дейли експрес".
В изненадващо откритие учен от Вирджинския технологичен институт, САЩ, се е натъкнал на нова форма на комуникация, която позволява на растения да предават помежду си невероятно количество генетична информация. Откритието ще помогне на специалистите да изследват по-добре как растенията общуват едни с други на молекулярно ниво, както и в търсенето на по-ефикасни методи за борба с паразитите.
Авторът на проучването Джим Уестууд е изследвал връзката между паразитно растение - кукувича прежда, и две растения-приемници - арабидопсис и домати. Ученият е установил, че по време на подобни паразитни взаимодействия се наблюдава пренос на РНК между двата вида. Размяната на огромен брой молекули, пренасящи информация, позволява на растенията свободно да общуват помежду си.
"След като открихме, че растенията споделят цялата тази информация, беше логично да се запитаме какво си казват", обяснява Джим Уестууд. Оказва се, че чрез въпросната размяна паразитните растения "диктуват" на приемниците какво да направят, като например да "свалят гарда", за да могат по-лесно да ги атакуват.
Знаейки, че растенията общуват помежду си, учените ще могат да изследват дали подобна комуникация има и между други организми, като например бактерии и гъбички.