Трима болни от острото инфекциозно заболяване "червен вятър" в Мизия

Първите симптоми са висока температура, втрисане и червени петна по кожата

Острото инфекциозно кожно заболяване червен вятър връхлетя Мизия, съобщи Конкурент.
Информацията беше потвърдена вчера от шефа на спешния център във Враца д-р Галина Лещарска и началникът на новото кожно отделение във врачанската болница д-р Анелия Якимова.
„Увеличават се случаите на червен вятър сред хората от Мизия, каза д-р Лещарска. По думите й през последната седмица все повече пациенти търсят помощ от медиците, след появили се симптоми на заболяването.
„Трима пациенти от Мизия минаха през нашето отделение за последната седмица. Сигурно ще има и още. Хората в стремежа си да запазят живота и имуществото си, не са могли да се опазят. Трябва да се обръща голямо внимание на личните предпазни средства. Повечето болни от там са с инфекциозни заболявания“, коментира д-р Якимова.
„Първите симптоми са висока температура, втрисане и червени петна по кожата, най-вече на крайниците“, обясни Анелия Якимова.
Д-р Лещарска пък призова всеки, който забележи някой от признаците, веднага да потърси спешна помощ от екипите, които са на място в града. Болните са отпаднали, с главоболие, понякога с повръщане. На засегнатите места се появяват яркочервени петна с лъскава, изпъната и силно болезнена кожа, понякога с отоци. Заразата е тръгнала заради замърсената вода и гниещата покъщнина.
„Задължително е хората да са с високи гумени ботуши и ръкавици. Препоръчва се да използват и маски. Ако е възможно, да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли“, апелира д-р Якимова. Тя обясни, че не трябва да има пряк контакт между водата и кожата, както и с предмети, които са били залети при наводнението.
В Мизия върлуват и стомашно-чревни разстройства. В кожното е бил приет и пациент с остра алергична реакция.
„Не стана ясно, какво е предизвикало реакцията, тъй като пациентът беше силно травмиран и не можеше да говори. Емоционалното му състояние беше свързано с бедствието, а не със заболяването“, допълни Якимова.