Изгониха къмпингарите от Вромос заради златно находище?

Намерихме в морето камъче от чисто злато, което е без никакви примеси, каза Меглен Тодоров от Пловдив

Общината в Созопол изгони летовниците, които незаконно си бяха опънали палатките и разположили караваните в горичката на залива Вромос. Това е единственото официално обявено в България място с радиационно замърсяване.
Пред камерата на бТВ къмпингарите обаче споделиха, че не вярват във версията, че пясъкът е вреден за здравето им. Според тях някои иска да „лапне“ плажа, който бил като истинска златна мина. Туристи от Пловдив размаха камъче и каза, че било от чисто злато.
„Намерихме го в морето, 24 карата е и няма никакви примеси. Смятам, че заради това ни гонят. Някой явно има интерес да купи мястото", каза Меглен Тодоров от Пловдив.
Децата на много семейства са израснали в залива. Там прекарва по цяло лято и продължават да идват, въпреки че преди няколко години плажът беше обявен за радиоактивен и затворен.
Повечето от тях не са и чували за радиация, други пък не вярват, че има опасност за живота им.
„10 години идваме тук и никой не е дошъл да каже: „Плажът е радиоактивен“. Няма знак. Апетитите са големи за мястото", казва Ервант Агоп от Айтос.
През седмицата неохраняемият плаж се пълни с летовници. Никой не се интересува от коктейла с уран, торий, радий, изхвърлян от близката мина „Росен" години наред.
За да разсеят спекулациите, здравните власти правят замерване - с два уреда, които мерят радиацията по различен начин. „Нормалният фон за района е около 20 микрорентгена, а в нови единици - 0,20 микросиверта. В момента тук е 32 микрорентгена. Безспорно, има тук завишени стойности. По-нататък вече пада - 28-26. Водата обаче е чиста! И да има частици в пясъка, те са се отложили на дъното, защото са тежки", обясни началникът на отдел „Радиационен контрол" в РЗИ – Бургас д-р Николай Милтиядов.
Рекултивацията на плажа през 90-те години на миналия век, когато са изгребани големи количества замърсен пясък, заменен с нов, безспорно има ефект. Според учените обаче няма как районът да бъде изчистен изцяло. „Просто не може да стане като на другите плажове. Винаги ще има нещо остатъчно, защото то е наслоявано години наред", добавя д-р Милтиядов. Според него, има потенциален риск за здравето на хората, но не той е голям за краткосрочен престой/avantage.bg

Опасността е при продължително лежане на пясъка и е индивидуална, уточни специалистът. От РЗИ предупреждават, че плажът си остава затворен за летовници и е единственият, който Регионалното министерство няма да отдава на концесия.