В Япония откриха нов вид титанозавър на 100 милиона години

Останките на новия вид титанозавър са намерени близо до гр.Тамба

Японски палеонтолози са открили нов вид динозавър от рода на титанозаврите, съобщи ИТАР-ТАСС. Праисторическите животни са живели на територията на днешна Япония преди около 100 милиона години.
Останките на новия вид титанозавър са намерени близо до гр.Тамба още през 2006 г. На тях се натъкнал учител, който правел с класа си геоложки изследвания. Професионални палеонтолози са успели да съберат част от скелета на динозавъра, който по-късно е бил изпратен в редица университети на Япония за изследвания. В резултат учените са установили, че динозавърът принадлежи на неизвестен досега на науката вид, който е получил научното название Tambatitanis amicitiae. В Япония обаче предпочитат да го наричат "Тамбарю", което може да се преведе като "Драконът от Тамба".
Тревопасните титанозаври са едни от най-големите животни, които са се срещали някога на сушата. Дължината на най-големия от тези динозаври, чиито останки са открити досега от палеонтолозите, е около 40 метра, а теглото - почти 80 тона.
Японският вид е бил по-малък - дълъг около 15 метра. "Драконът от Тамба" е петият вид динозавър, намиран по времена разкопки в Япония.