Патриарх Неофит ще оглави празничната Света Литургия

Гост на празненствата в Троянския манастир „Успение Богородично” ще бъде министър-председателят проф. Георги Близнашки

Патриарх Неофит ще оглави празничната Света Литургия по повод храмовия празник в Троянския манастир „Успение Богородично”, съобщиха от пресцентъра на Светия Синод.

На 15 август Църквата отбелязва Успението на Божията Майка. В навечерието на празника бе отслужено вечерно богослужение, по време на което бе изпълнено последованието „Опело Богородично”.

В празничния ден богослужението в съборния манастирски храм ще започне в 06.00 часа с празнична полунощница. По време на утринното богослужение ще бъде изнесена Богородичната плащаница и с нея ще бъде извършена традиционната лития.

В 09.00 часа празничната литургия ще възглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, с когото ще съслужат архиереи на Българската православна църква. По време на литургията ще бъде произнесена молитва за избавление на българския народ от беди и злощастия.

След богослужбата в храма чудотворната икона „Пресвета Богородица – Троеручица” ще бъде свалена от проскинитария и поставена в специална носилка, за да бъде извършено литийно шествие към могилата с параклиса, където е станало първото чудо прославило светата икона и където ще бъде извършен водосвет.

Гост на празненствата в Троянския манастир ще бъде министър-председателят проф. Георги Близнашки.