Чудотворните икони на Света Богородица

Три от най-известните икони на Божията майка се намират в най-големите български манастири: Рилски, Бачковски и Троянски

И трите икони са чудотворни.



Св. Богородица Одигитрия е в Рилския манастир. Уникалното при нея е, че около образа на Дева Мария с Младенеца има 32 четириъгълни прегради, пазещи мощите на светци. Иконата е разположена в специален иконостас при третата колона на катедралната църква и се почита като изцелителка на тежки болести и епидемии.



Св. Богородица от Бачковския манастир се смята за едно от най-големите богатства на Бачковския манастир, излязла изпод ръцете вероятно на св. апостол и евангелист Лука. Обкована е в злато и сребро, като единствено лицата на св. Богородица и Младенеца са оставени непокрити. Никой не може да каже с точност кога е донесена в манастира. Мястото й в самата обител е много специално – вдясно от входа, за да вижда кой с какво сърце влиза в храма.



Св. Богородица Триръка се намира в Троянския манастир, а легендата я определя като дело на майстори от Сета Гора. Иконата е смятана и за причината, довела до възникването на самата света обител в Троянския балкан. Според преданията Св. Богородица Троеручица има славата на даряваща изцеление на идващите с вяра в нейната сила, без значение от дали са християни, евреи или турци. Целебната й сила се почита и днес.