Танов: Агенция „Митници” е преведена в състояние, в което не може да работи

В митницата не може да има специалисти пенкилер

Агенция „Митници” е преведена в състояние, в което не може да работи. Това каза на брифинг новоназначеният директор на Агенция „Митници” ген. Ваньо Танов.

„В митницата не може да има специалисти пенкилер. Хората трябва да се специализират, да се усъвършенстват, да вървят в определено направление,за да постигат резултати”, каза Танов. По думите му, когато е оглавявал първия път Агенция „Митници", е нямало назначен нито един служител без конкурсна процедура, а само за тази година са назначени около 90 служители, без изобщо да преминат тази предварителна стъпка. „Второто нещо, което беше направено е да се създаде анализ на риска. Тези, които правят рисковия профил са други хора от тези, които извършват проверката. Съгласете, че не е възможно и не трябва да бъде – един човек да си определя кой ще проверява, той да го гледа на рентгена, той да обявява резултати. Затова бяха разделени тези дейности, правеше се рисков анализ. Всичко това е унищожено”, обясни Танов.
Той подчерта лошата кадрова политика и демотивация на състава по всички направления, които са постигнати през изминалата година. „Стъпка по стъпка вървяхме да се създаде електронна система и от излизането на продукта, да има пълен контрол и то не от митнически служител, който има сърце, душа и джобове, а от система, на която не може да й се обадят по телефона", заяви още Танов.