Емил Радев: Евролидерите да приемат новия регламент за защита на личните данни

Липсата на контрол в тази сфера може да доведе до злоупотреби и дори до кражба на идентичност

Нововъведенията в компютърните технологии и електронната търговия изискват по-голям обем събирана и обработвана лична информация и улесняват обмена й между фирми и дори континенти. Затова българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев е убеден, че Европейският съюз има спешна нужда от хармонизирано и адекватно законодателство за по-надеждна защита на личните данни на гражданите. Според Радев, липсата на контрол в тази сфера може да доведе до злоупотреби и дори до кражба на идентичност. „Аз съм на мнение, че личните данни на европейските граждани не са търговска стока за свободен и неконтролиран обмен. Затова европейското законодателство трябва да гарантира защитата на личните данни чрез намиране на баланс между нуждите на бизнеса, развитието на технологиите и свободите на хората. В този ред на мисли е обезпокоително, че вече втора година държавите –членки все още не са постигнали съгласие за обща позиция и не са приели мандат за преговори с Европейския парламент по отношение на новия европейски регламент, който ще надгради директивата за защита на личните данни от 1995 г. А основната разлика между директивата и регламента е точно видът европейско законодателство – ако с директивата държавите – членки имат свободата да изберат как да постигнат общоевропейски цели, то с новопредложения регламент се създават хармонизирани европейски практики, които всички държави – членки трябва да прилагат задължително“, коментира Радев.

Според българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, окуражаващ знак в подкрепа на новия регламент за защита на личните данни е решението на Европейския съд от май 2014, според което онлайн търсачките трябва да спазват европейското законодателство за защита на личните данни. Според Съда дори сървърите на дадена компания (в случая търсачка) да са извън територията на ЕС, ако компанията е регистрирана на територията на Съюза, то европейските правила са приложими. Емил Радев смята още, че хората имат право техните данни да бъдат забравени, т.е. изтрити, ако данните са неточни, ненужни или повече от необходимото за нуждите на компанията.

Евродепутатът Емил Радев е убеден, че хармонизирането на европейското законодателство по отношение защитата на личните данни е стъпка в правилната посока, защото новите правила ще гарантират, че данните на всички европейски граждани подлежат на еднакви стандарти на защита във всички държави-членки на ЕС. Дори повече – всички фирми, които имат достъп до данните на европейски граждани, независимо в коя точка на света се намират, ще трябва да прилагат еднакви европейски изисквания за опазването им, което в днешния свят на мултинационални компании и компании с клонове в няколко държави е от изключителна важност, за да не бъдат избягвани законите. Хармонизираните правила са и в синхрон с плановете на новия председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер за завършване на единния дигитален пазар на ЕС, който е неимоверно свързан с обмена на лични данни, подчертава още българският евродепутат от ГЕРБ. И в тази връзка Емил Радев призовава европейските лидери да приемат предложението за регламент за защита на личните данни, защото европейските граждани, в това число и българските, заслужават техните данни да бъдат защитени срещу предизвикателствата на новите дигитални технологии и услуги.