„Таен клиент” подгони такситата в Слънчев бряг

Хванаха масови нарушения на такситата по морето


Проверки с таен клиент днес изненадаха такситата в морските курорти. Съвместно с медиите и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", инспектори под прикритие на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) установиха редица нарушения в жълтите автомобили по Черноморието. Инспекторите се качиха в 4 такситата като обикновени клиенти по маршрути: Равда – Несебър и Слънчев бряг – Несебър, като засичаха пътя, а съответно - и цената до крайната точка, където пък ги чакаха журналистите.
На място представители на ИА "Автомобилна администрация" и ОД МВР - Бургас установяваха дали такситата отговарят на изискванията по Наредба 35 за функционалните и техническите изисквания към електронен таксиметров апарат с фискална памет.
Две от такситата нямаха пломби на апаратите. Инспекторите издадоха актове и предписания на три от четирите проверени автомобила.
В рамките на съвместната проверка инспекторите от ИА "Автомобилна администрация" установиха, че едно от такситата вози пътници с изключен апарат и не издават бележка, а водачът на друго не е попълнил пътната си книжка.
Инспекторите провериха и пет таксита на стоянката на входа на стария Несебър. Апаратът на едно от тях също не имал пломба.
След обяд „таен клиент“ пътува с такси и в Бургас - от болницата до ЖП-гарата. Апаратът също се оказа без пломба и без марка за залепване.
Проверени бяха още 6 таксиметрови автомобила, намиращи се на таксиметрова стоянка на "Гаров площад" в Бургас. Четири от такситата също са били без пломба и марка на апарата, а единият апарат е бил и неизправен.
На всички нарушители са издадени актове, а апаратите са спрени от употреба до отстраняване на нередностите.
С това се сложи началото на масови проверки, които ще продължат до края на сезона, каза председателят на ДАМТН Стефан Цанков. По думите му "близо една трета от такситата, с които пътуваме, ни удрят в сметката, посредством приспособления в апарата за отчитане на пробега".