Лято е! Време за ремонт у дома

Животът

14-08-2014, 15:20

Снимка:

rozali.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ето няколко съвета как да почистите след това

Лятото е предпочитан сезон за извършване на ремонтни дейности у дома, защото предлага идеалните климатични условия – времето е топло и не особено ветровито. Проблемите обаче идват след това с почистването.  

Независимо колко внимателни сте били по време на ремонта, дали сте покрили подовете и мебелите с найлон и вестници, на места винаги остават малки капчици боя, дебел слой прах, капки от фугираща смес или цимент. Понякога се получава така, че препаратите и силното търкане не са достатъчно решение, затова тук на помощ идват нашите съвети за почистване след ремонт:

След като сте приключили с боядисването, изплакнете четките от боята с хладка вода. За да запазите мекотата на косъма и да ги използвате отново при следващ ремонт, ги накиснете за кратко в смес от вода и омекотител, а след това отново изплакнете.

Не бързайте да минавате плочките в банята с препарат. Първо почистете на два пъти със суха микрофибърна кърпа и след това започнете мокрото почистване. По този начин прахът пада по-лесно.

Алуминиевата дограма също е покрита с прах и следи от ремонта. Забършете я с парцал, напоен с хладък разтвор от вода и 2-3 с.л. оцет.

Разтвор от 1 л. вода и 2-3 с.л. лимонов сок (или оцет) върши работа и за почистване на пода от петна от вар, цимент или латекс.

Ако някъде откриете следи от силикон, не бързайте да го търкате с мокра кърпа, защото ще зацапа мястото допълнително. Изчакайте да изсъхне и след това внимателно го отлепете или отстранете с помощта на нож.

Следите от боя по краищата на стъклата на прозорците може да отстраните с помощта на памук, напоен с лакочистител. За да избегнете обаче подобни проблеми за в бъдеще, минавайте ъглите и ръбовете на прозореца със сапун – така боята няма да полепва.

Ако срещате трудности с почистването на някое петно след ремонта, опитайте с разтвор от амоняк и вода.

В случай, че миризмата на прясно боядисано ви дразни,поставете в стаята купичка със сола или сода бикарбонат, за да абсорбира неприятния аромат.

Източник: rozali.com