Вестниците в четвъртък, 14 август

Добивът на газ в ЕС ще падне с 43%


"Стандарт"
Добивът на природен газ в страните от ЕС през следващите 12 години ще падне с 43% спрямо нивото от 2013 г. Тази прогноза прави руският Фонд за национална енергийна сигурност, пише ИТАР-ТАСС. От фонда уточняват, че в прогнозите си не са включили "нетрадиционните газови ресурси", които може да използва Европа.


НЕК губи по 50 млн. на месец
"Стандарт"
50 млн. лв. месечно губи Националната електрическа компания от новата цена на тока. Това обяви вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред Нова телевизия. Тези финансови загуби на НЕК могат да доведат и до проблеми с разпределителната мрежа, а резултатът да е режим на тока още през тази зима, обясни вицепремиерът.


НАП събра 8,1 млрд.лв. от началото на годината
"24 часа"
За седемте месеца на тази година НАП е събрала над 8,1 млрд. лв., или с 400 млн. повече от същия период на 2013 г., съобщиха от агенцията. Ако се отчете и по- ниския размер на невърнатия ДДС, ръстът на приходите надхвърлял миналогодишните с 500 млн. лв.


Премиерът : Ще има анализ за "Уестингхаус"
"24 часа"
а "Уестингхаус" решението не е окончателно, заяви служебният премиер Георги Близнашки по повод подписания документ за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй".  "24 часа" попита дали служебното правителство ще препотвърди споразумението, или ще остави това да го направи следващият кабинет.


Адв. Димитър Деков: Проблемът с предсрочната изискуемост е най-сериозен
"Труд"
Сдружението за правна помощ на потребителите е завело колективен иск в Софийския градски съд срещу фирмата за бързи кредити “Профи Кредит”. Това съобщи адв. Димитър Деков, председател на сдружението.


Строежът на „Струма“ е в застой
"Преса"
Строителството на отсечката на магистрала „Струма“ от Кулата до Сандански изостава от всякакви срокове. Това съобщи пред „Преса“ шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров. Пускането на 16-километровия участък със сигурност ще се забави най-малко с два месеца.


МРР изпрати във ВАС жалбите по "Южен поток"
"Преса"
Министерството на регионалното развитие изпрати във Върховния административен съд дванадесетте подадени жалби срещу издаденото разрешение за строеж на подобекти по проекта "Южен поток", съобщиха от МРР. Новината идва на фона на заплахите от Украйна да спре транзита на руски газ за страните от ЕС, от което България ще бъде най-засегната.


Четвърт милион туристи се качват на Царевец
"Монитор"
Над четвърт милион български и чужди туристи са изкачили през миналата година крепостта Царевец във Велико Търново, а през това лято търновци очакват гостите да бъдат още повече. Експертите по туризъм в града споделят, че кризата през последните години не се е отразила на туризма в старата столица.


Стойнев: България е готова за газова криза
"Монитор"
Трябва да продължи работата на кризисния щаб, който следи ситуацията в Украйна. Страната ни има готовност да посрещне евентуално спиране на доставките на природен газ заради прекъснат транзит от Украйна, като основно използва запасите в хранилището в Чирен и разчита на реверсивната връзка с Гърция. Това заяви пред Дарик бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.


Мизия кандидатства за европари, ако щетите надхвърлят 41 млн. евро
"Класа"
България може да кандидатства за парична помощ от Фонда за солидарност на ЕС, ако щетите от наводненията в Мизия надхвърлят 41 млн. евро. Това ще стане ясно от експертна оценка, която трябва да бъде извършена до 12 седмици. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по реакцията при кризи и хуманитарна помощ Кристалина Георгиева.


Не са осигурени шествалентни ваксини за бебетата, родени след 1 юни
"Класа"
Заради неподписани договори с доставчици не са осигурени шествалентни ваксини за бебетата, родени след 1-ви юни тази година, алармираха лекари, информира БНР. С нормативна промяна през месец май в Закона за Имунизационния календар, бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева разписва Наредба за прилагане на шествалентната ваксина у нас преди да има договори за доставки на ваксината.