Главестия и Лунгара съпричастни към поръчкови екзекуции?

Крими

13-08-2014, 22:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бандата на Главестия насилвала и стригала длъжници

Банда за отвличания, рекет и лихварство, тормозила от десетилетие Северозападна България, бе задържана от полицията.

Лидери на групата са братята Ангел Попов-Главестия, на 35 г., и Веселин Попов-Лунгара, на 50 г. Двамата са прочути във Врачанско с гаврите, на които подлагали длъжниците. В ареста обаче е само Главестия. Лунгара ще бъде търсен от Интерпол, защото е в чужбина.

Международните полицаи ще издирват и сина му, също Веселин. Младежът е обвинен за съучастие в част от престъпленията, но не и като член на групата, пише "24 часа".
Полицаи от София и Враца под ръководството на спецпрокуратурата са арестували в понеделник и вторник и останалите членове на бандата. Това са Цветомир Ценов-Квиц, на 37 г., 38-годишният Милен Иванов-Бижуто, Ивайло Николов-Зъбчо, 60-годишният Боил Комаревски-Биби, и 30-годишната Нина Македонска.

При задържането на Биби униформените по погрешка нахлуха в дома на пенсионери от Оряхово вместо в къщата на собственика на златарски магазин.

Предстои прокуратурата да повдигне обвинение и на осмия участник в бандата - Анатоли Ангелов, на 35 г.

В момента той е в затвора, където излежава присъда за опит за убийство на Дебелия от Враца. Вкарали го зад решетките преди 3-4 месеца след повече от 6 г. издирване.
Според събраните досега доказателства групата е действала от 2008 г. във Враца, Козлодуй, Оряхово, Мизия, с. Галиче и други селища.

Бандитите предоставяли заеми на нуждаещи се, като лихвите, налагани на длъжниците, често достигали и надхвърляли двукратно дадените “на кредит” суми, казаха от спецпрокуратурата.

Събирането на дълговете от закъснели с плащанията ставало с особена жестокост и гаври.

Според МВР взелите заем били заплашвани дори с убийство. На някои им подпалвали имотите. Често длъжниците били жестоко бити, а единият дори - насилван сексуално.

Криминалистите стигнали и до информация, че хората на Главестия разполагат с незаконно автоматично оръжие. В домовете на бандитите са намерени пушка помпа и друго оръжие, както и боеприпаси, бухалки, белезници, черни маски.

Пушката е дадена за експертиза, за да се установи дали с нея не е извършено убийство, казаха полицаи.

Според МВР хората на Главестия и Лунгара са съпричастни и към извършване на поръчкови екзекуции, но засега доказателства за това няма. При претърсванията в домовете са открити още голямо количество документи, записи на заповеди, договори, чужди дебитни и лични карти, шофьорски книжки, мобилни телефони и сим карти.

В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства. Пострадали от групата и свидетели са разпитани пред съдия.

Лунгара се прочу преди две години, когато бе спипан на КПП Оряхово след 8-месечно издирване от Интерпол. Той е задържан на 10 юли 2012 г., след като кумовете му подават жалба, че ги е държал в плен в дома си. Тогава той е обвинен в отвличане, унищожаване на джип и издевателства над жена.

Според информация на полицията на 24 срещу 25 октомври кумовете гостуват в дома на Лунгара в Галиче. Той ги помолил да го закарат донякъде, но те отказали. Вбесен, Лунгара ги заключил и започнал гаврите. Биел мъжа и жената и ги подстригвал на почивки.

Семейството се опитала да избяга, но при първия опит не успяло. “Ще ви бия, докато гарван побелее”, заканвал се Лунгара. “Подстригваше ми косата, спираше и я хвърляше на масата, пак я подстригваше, докато не я подстрига цялата. Държа ни пет часа”, казала пред полицията жената.

Докато биел и стригал пленниците обаче, Лунгара се напил до такава степен, че съпрузите успели да избягат.

Семейството пуснало жалба във врачанската полиция, защото смятали, че полицаите от Бяла Слатина се страхуват от Лунгара. Веднага след наказателната акция срещу двойката той бил задържан, но съдът го пуснал.

Лунгара това и чакал, изчезнал и цели осем месеца от него нямало и следа. Според публикации в медиите Лунгара заплашвал с изнасилвания и магистрати, но вчера това не бе потвърдено. Брат му Главестия е не по-малко агресивен, твърдят от полицията.

Той е криминално проявен, регистриран многократно за изнудване, телесни повреди и закани за убийство, изключително безскрупулен и жесток човек, пише в прессъобщение на МВР. Преди години комисията за конфискация на имуществото му наложила запор на имоти за 250 хил. лв.

През 2007 г. Главестия, заедно с Квиц и Зъбчо, които бяха задържани и при спецакцията в началото на седмицата, отвлекли Юлиян Янков-Картофа. Бандата измамила Картофа, че трябва да се уредят документите по прехвърляне на мерцедес, който той купил от Квиц. Картофа откликнал веднага и пристигнал в автокъщата на продавача, която се намирала край Гложене. Когато пристигнал обаче, го нападнали и го затворили във фургон. Там започнали истинското мъчение. Той бил съблечен гол и вързан. В следващите три дни бил подложен на жестоки гаври, включващи системен бой, изнасилване с бутилки и гасене на цигари по тялото му. Извращенията дори били заснети с мобилен телефон, а клипът се въртял дълго във Vbox, но след това бил свален заради нецензурното му съдържание.

Вчера вътрешният министър Йордан Бакалов лично посети семейството, чийто дом бе потрошен при акцията. Той се извини на пенсионерите. По случая е резпоредена проверка.
“Който не е свършил работата си, ще понесе отговорност”, обеща Бакалов.
По думите му това ще е поука и за други подобни случаи. Объркването станало, тъй като на оряховската улица имало две сгради с номер 21 и вместо в дома на Биби полицаите нахлули в апартамента на семейство Торбови. Разбили всички заключени врати по пътя си. Така в 5 ч сутринта събудили Георги и Йорданка. “Като знам, че нищо нямам скрито, не се страхувах, ама все пак трепнах – милиция, шмайзери, големи фарове, които светят силно”, описа нахлуването на полицията Георги Торбов.

След 10-15 минути тършуване из дома му, полицаите разбрали, че издирваният от тях златар не живее там. Възрастният човек пък се сетил да им обясни, че има и друг блок с номер 21. После един от полицаите се върнал при семейство Торбови, за да им се извини за безпокойството.

“Добре, че сме със силни сърца. Ако бяхме болни, можехме да си умрем от стреса”, казва баба Йорданка.

Още същия ден бравите били ремонтирани.

Според двамата пенсионери виновна за случката е общинската администрация заради разбърканите номера на улицата.