Трима ще се включат в надпреварата за лидер на реформаторите

Съюзният конгрес на Реформаторския блок, на който ще се избере председател, ще е на 13 септември


Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви официално днес, че иска да поведе съюза, след като преди дни част от Гражданския съвет разпространи подписка в негова подкрепа.

В надпреварата се включва и шефът на СДС Божидар Лукарски, който вече е номиниран от НИС на партията. Третият почти сигурно ще е бившият син кмет на Плевен - Найден Зеленогорски, който сега е дясната ръка на Меглена Кунева в ДБГ. Дали и той ще се бори за поста, ще стане ясно във вторник, когато е насрочено заседание на Изпълнителния съвет на "Движение България на гражданите", който вероятно ще издигне Зеленогорски.

Съюзният конгрес на Реформаторския блок, на който ще се избере председател, ще е на 13 септември. Около 1000 ще са делегатите в НДК от цялата страна.

Две седмици преди това разширено заседание на Гражданския съвет на блока ще одобри листите за изборите на 5 октомври. Вече е постигната принципна договореност между партньорите СДС, ДСБ и ДБГ да получат по един водач в София. Още не е решено разпределението на трите избирателни района.

На конгреса право да гласуват за председател ще имат и хора, които не са партийни членове. Те ще са от централния Граждански съвет и от регионалните клубове.