Ексклузивно! Домусчиев получава 275 млн. евро заем!

Парите

13-08-2014, 14:18

Автор:

Веско Зехиров

Всичко от Автора

Босът на Лудогорец вдигна цената на само една от фирмите си на милиард и 400 млн. лева

Кирил Домусчиев ще получи до края на месеца 275 мчилиона евро заем, с който да откупи и последните 36 процента от фирмата “Хювефарма”, в която той и брат му държат основния дял! Досега тези акции се държаха от американците от The Rohatyn Group, които обаче са готови да го продадат обратно на собствениците на футболния Лудогорец.

"Хювефарма" е българска фармацевтична компания, специализирана в производството на продукти за ветеринарната и хуманната медицина. Тя има четири производствени мощности - три в България в градовете Пещера, Разград и Ботевград и една в САЩ в Сейнт Луис, Мисури. Продава продуктите си по цял свят. Компанията е собственост на братя Домусчиеви чрез дружеството им "Адванс пропъртис", които имат инвестиция и в Български морски флот, в недвижими имоти, футболен клуб "Лудогорец", концесия на голяма част от пристанище Бургас и др, припомня пък “Капитал”.

От финансовите отчети на "Хювефарма" за последните пет години е видно, че компанията е удвоила приходите си от малко под 200 млн. лв. на близо 400 млн. лв. консолидирани продажби за 2013 г. Значително е подобрила нормата си на нетна печалба от 11% на 17% и поддържа марж на оперативна печалба от над 20%.

Подобна транзакция оценява "Хювефарма" на поне 750 млн. евро, категорични са световните анализатори.