Експерти от ЕК ще проверяват системите ни за реакция при бедствия

Кристалина Георгиева и Екатерина Захариева обсъдиха ситуацията в бедстващите райони у нас

Каним експерти от Европейската комисия и държавите-членки да проверят готовността на системите ни за превенция и реакция при бедствия и аварии. За това се споразумяха на среща в Министерски съвет Екатерина Захариева – вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране и Кристалина Георгиева – еврокомисар, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, съобщиха от министерството.

Целта на партньорската проверка е да се покажат грешките, пропуските и слабостите  на нашата система, след което ще се дадат препоръки, с които да ги отстраним. През такава процедура вече са минали Великобритания и Финландия.

На срещата беше обсъдена ситуацията в бедстващите региони на страната и мерките, които предприема правителството за справяне с пораженията. Вицепремиерът Захариева подчерта, че до края на седмицата страната ни ще подаде апликационните форми към фонд „Солидарност“ на ЕС, с които ще кандидатстваме за финансова помощ за подпомагане възстановяването на Варна и Добрич. Стойността на щетите в двете области показва, че е достигнат критерият за национално бедствие - 240 млн.евро или 0,6% от брутния национален доход. В същото време продължава  оценяването на щетите и в останалите области, пострадали от обилните дъждове, включително и Мизия, където положението е най-тежко.
Беше коментирана възможността правителството да изготви специална  програма за благоустройство с финансиране от структурните фондовете на ЕС. Специално за Мизия  най-вероятно ще бъде възможно финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

„Градът попада в най-бедния региона на държавата, за това трябва да се възползваме от всички възможности да помогнем на хората да подобрят качеството си на живот“, подчерта Екатерина Захариева.

Вицепремиерът информира  еврокомисаря, че в петък ще заседава Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС.  На заседанието ще се анализират всички възможности за пренасочване на ресурси в помощ на хората от засегнатите региони.

От своя страна Кристалина Георгиева посочи, че Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ също може да се обръща към ЕК за  помощ при бедствия, когато те надхвърлят националния капацитет за реакция. Например, България е предоставяла помощ чрез Европейския механизъм за гражданска защита в рамките на 13 операции, а се възползвала от този инструмент само в 4 случая.

Комисар Георгиева препоръча също така в новите програми на ЕС за България да бъдат включени като възможни за финансиране и действия за превенция срещу бедствия и възстановяване след тях.