Почина испански свещеник, заразен с ебола

Жертвите на вируса вече са 1013 човека, други 1848 са заразени с болестта

Първият европеец, заразен с болестта ебола, почина, в болница в Мадрид, съобщи Ройтерс. 75-годишният испански свещеник Мигел Пахарес бе поставен под карантина в испанската столица след завръщането му от Африка.

Министерството на здравеопазването в Испания съобщи, че той е лекуван с експерименталното лекарство Zmapp.

Жертвите на вируса ебола вече стигнаха 1013 човека, съобщи Световната здравна организация. Други 1848 души пък са заразени с болестта. САЩ ще изпратят на Либерия дози от експерименталното лекарство Zmapp за лекуване на ебола, съобщи СNN. Това стана, след като президентът на Либерия Елън Джонсън-Сърлиф помоли в телефонен разговор държавния глава на САЩ Барак Обама за оказване на помощ в тежката ситуация, като се изпрати лекарството.

Генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан също разреши изпращането на дози от лекарството на Либерия.

Лекарството се дава и на двамата заразени с ебола американски медици. След употребата му при тях се забелязва видимо подобрение на състоянието им.

Ебола е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни в момента. Симптоми за наличието му са силно главоболие, кървене от ушите и очите. Освен това, косата и ноктите опадат.

В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване. Ебола е изключително заразна болест.

Срещу ебола няма открита ваксина. Една от причините е, че все още не е известен естественият резервоар на вируса в природата. Най-често хората се заразяват от контакт със секретите на вече заразен човек, като все още не е известна причината за спорадичните епидемични взривове на болестта в Африка.

Лечението на ебола (както и на повечето хеморагични трески) е поддържащо — болните се оставят да почиват и им се дава вода. Целта е да се поддържа жизнената дейност на тялото, докато то се бори срещу вируса. В общи линии се разчита, че евентуално имунната система на болния ще се справи с вируса.