Facebook санкционира за качени снимки

Фейсбук индексира и сканира качените от потребителите снимки с цел да открие сцени с насилие над деца

 

Това съобщава изданието “Бизнес инсайдър”, позовавайки се на представител на компанията.

Снимките се сканират още по време на качването им във фейсбук или приложението инстаграм, собственост на компанията, с помощта на специални алгоритми на Microsoft.

“Ние използваме технологията PhotoDNA, за да проверим всяка снимка, която се качва на нашите сайтове. Ако изображението бъде идентифицирано като недопустимо и съдържа сцени на насилие над деца, то се премахва, акаунтът се блокира, а информацията за това се изпраща в Националния център за изчезнали деца и борба с детската експлоатация”, заяви пред изданието представител на фейсбук, цитиран от "24 часа".

Според условията за ползване на услугата социалната мрежа забранява публикуването на порнографски материали и други с откровено сексуално съдържание с участието на малолетни и непълнолетни лица и ограничава показването на голи тела.

Все пак от социалната мрежа успокояват, че снимки на голо новородено бебе в коритото няма да бъдат санкционирани от филтъра, тъй като такива изображения са класифицирани като семейни спомени, а не порнография.

Юристи са обезпокоени от възможността доставчици на интернет услуги да сканират писма и изображения, съхранявани в личното пространство на всеки в интернет, както и за потенциалните злоупотреби, свързани с нарушаване правата на потребителите и публикуване на лична информация.