САЩ не планира разширяване на военната операция в Ирак

„Нашите текущи операции са ограничени и са предназначени за защита на американските граждани"

САЩ не планира да разшири военната операция в Ирак, насочена срещу бунтовниците от групировката „Ислямска държава". Това обявил представителят на Пентагона генерал-лейтенант Уилям Мейвил, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Нашите текущи операции са ограничени и са предназначени за защита на американските граждани и американското оборудване, защита на самолетите за доставка на хуманитарни помощи и предотвратяване бойците на „Ислямска държава" да стигнат до планината Синджар", пояснил Мейвил.

Представителят на Министерство на отбраната увери, че самолети на американските Военновъздушни сили в четвъртък са нанесли 15 удари по позиции на „Ислямска държава". Това обаче не е достатъчно за пълното унищожаване на екстремистите. Тези операции са забавили скоростта на „Ислямска държава" и временно са преустановили настъплението към Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, където е американският персонал.

„В същото време е малко вероятно тези атаки да засегнат способността на „Ислямска държава" да действа в други райони на Ирак и Сирия", признал представителят на Пентагона.

По негови думи екстремистите продължават да се насочват към вътрешността на страната, нападат иракските войски и кюрдските милиции и заплашват местните християни и представителите на кюрдския етнос - йезидите.