Вестниците във вторник, 12 август

Признаха си: Язовири удавили Мизия


"Стандарт"
Жестокото подозрение се потвърди. Шараните в Мизия не са паднали от небето. Както "Стандарт" писа веднага след трагедията, те са довлечени от голямата вълна, удавила града след скъсване на стените на два язовира. Водата е изкопала огромен кратер пред един от тях. "Скъсана стена на яз. "Стубел" край Борован е причина за потопа, който отнесе Мизия на 1 август", заяви пред "Стандарт" кметът на града д-р Виолин Крушовенски. Това е установила комисия от експерти на общината, назначена от него да разследва причините за водния ад. Оглавил я е шефът на специалния отдел Кольо Николов. Язовирът се излива в река Бързина, приток на Скът. Разстоянието от него до Мизия е само 30 км, които водата е взела за минути. Още една стена на друг язовир от свързаните каскадно 8 не е издържала на напора. Мощната вълна заедно с проливния дъжд от 140 л на кв. м са истинската причина за бедствието.


Близнашки отговорен да няма втори "Костинброд"
"24 Часа"
Служебният министър-председател Георги Близнашки лично поема отговорността за провеждането на изборите и няма да има специален министър.
За това са се разбрали премиерът Георги Близнашки и президентът Росен Плевнелиев, след като в неделя назначената за служебен министър на изборите Красимира Медарова отказа да поеме поста заради негативната реакция на партии и организации срещу нея.Президентството е спряло публикуването на указа от петък следобед, с който се назначаваше съдийката.


„Уестингхаус": Споразумението за 7-и блок не изисква инвестиции
"Монитор"
Акционерното споразумение за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй" не изисква никакви инвестиции от страна на атомната централа и държавата, докато и освен ако за това не е дадено пълномощие в предвидения процес на одобрение. Това съобщиха вчера от „Уестингхаус". Освен това то не изисквало и държавни гаранции, договори за изкупуване на електроенергия или цени за построена мощност.
Споразумението между акционерите предвиждало рамка, според която ще се обсъждат възможностите за осигуряване на най-ниската цена за финансиране на разходите. Българското правителство ще разгледа всички варианти и ще избере оптималния, за да постигне ниски цени на енергията, допълниха от „Уестингхаус".


Вложители на КТБ: Незабавно отворете банката
"Дума"
Над 100 души се събраха вчера следобед пред сградата на БНБ с едно-единствено искане към ръководството на Народната банка: "Незабавно отворете КТБ", предаде БГНЕС. Чуха се и искания за оставката на управителя на БНБ, за арести на виновните за временното затваряне на КТБ и призиви да бъде сезиран Конституционният съд заради невъзможността на гражданите да имат достъп до банковите си сметки и депозити.
Протестът, който беше организиран в социалната мрежа фейсбук, протече мирно, а движението пред институцията се осъществяваше свободно. Ограничен бе периметърът единствено около входа на БНБ, като жива верига от полицаи не допускаше събралите се да застанат на стълбите.


Тото новобранци се точат на джакпот от 7 000 000 лв.
"Новинар"
Джакпотът във второ теглене на играта "6 от 49" ще набъбне до невероятните над 7 млн. лева за тиража на тотото този четвъртък.
Това ще стане факт, след като официално към настоящата натрупана сума от 1 796 986,46 лв. се прибавят и над 5-те милиона лв., които хакери се опитаха да откраднат преди седмица.
Очаква се атрактивната сума да доведе до масово пускане на фишове, а до тото пунктовете да стигнат и хора, които никога не са участвали в залаганията.

    
Джипитата ще дават консултации и в социалните мрежи
"Сега"
Личните лекари ще дават онлайн консултации на пациентите си, предвижда проектът на стандарт по обща медицина. Дистанционните здравни услуги се осигуряват при необходимост, предвижда още документът, който е публикуван за обществено обсъждане. Консултациите по интернет вече са световна практика, все пак говорим за телемедицина, посочи пред "Сега" доц. Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари. Според него проектът е подготвен от представители на организацията. Нормално е няколко болни с еднакво заболяване да имат група в социалните мрежи и да получават от лекаря си информация за своето заболяване или да обсъждат даден проблем, обясни доц. Киров. Възможно е онлайн консултациите да се правят и чрез имейл или по скайп. Освен по интернет джипито може да консултира пациентите си и по телефона. Подобна възможност има от 6-7 години, припомни шефът на организацията. Пациентите ще могат да си записват час при лекаря, предвижда още проектът. Целта е, ако някой има нужда от по-спешна консултация, да я придвижи по-бързо, вместо да чака на дълга опашка, обясниха от сдружението на общопрактикуващите лекари. 70% от пациентите извън случаите на спешност могат да получат час за консултация в рамките на период до 2 работни дни.


Болниците ни бъкат от инфекции
"Монитор"
Българските болници бъкат от вътрешноболнични инфекции, които докарват редица заболявания. Някои от тях могат да се окажат много опасни и дори смъртоносни. Това съобщи за „Монитор” проф. Тодор Кантарджиев – национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Най-безобидните от тях са ентероколитите и всякакви стомашно-чревни заболявания, бактериалните пневмонии обаче могат да убият човек. Лечебните заведения тушират инфекциите с прекомерното лечение с антибиотици. По този показател ние сме на трето място в европейската класация.