Няма да допуснем никакви "костинбродски афери"

Правителството ще сведе до минимум купуването на гласове, уверен е премиерът Близнашки

Правителството ще минимизира купуването на гласове на изборите, ще вземе мерки срещу опорочаване на народния вот и няма да допусне "никакви костинбродски афери". Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки пред БНТ.

"Имаме ясното съзнание, че изборите са основната ни задача, но заедно с това не можем да оставим нещата на самотек, тъй като се натрупаха множество кризисни явления от различни сфери на обществения живот", заяви Близнашки.

Той отново определи като добро предложението Красимира Медарова да заеме длъжността министър по изборните въпроси в служебното правителство, но допълни защо се е отказал от идеята за отделен министър за изборите.

"Тя е един чудесен професионалист, който - освен че е магистрат, има и опит в произвеждането на избори. Понастоящем имаме една засилена чувствителност на гражданското общество към управляващите, към различните представители на властта. От тази гледна точка ние предпочетохме да откликнем на обществените критики. Доколко състоятелни или не – това вече е друг въпрос, но преценихме, че при създалата се обстановка най-добре е да се отиде към друго решение. Тоест, имахме намерение да въведем този пост – министър без портфейл, който да отговаря за изборите. Има доста работа да се отхвърли не само с подготовката и произвеждане а сегашните избори, но и с оглед усъвършенстване на нашето законодателство. Знаете, че имаме намерение да се въведе, евентуално, електронно гласуване, поне за българите зад граница като начало и т.н.", допълни още служебният премиер и поясни:

"В крайна сметка прецених, че е най-добре лично аз да поема отговорността за изборите - и без това те са основна задача на правителството. В този смисъл аз ще поема ръководството и координацията на дейността на държавната администрация в помощ на Централната избирателна комисия, разбира се, защото тя е водещият фактор", заяви Близнашки.
"Ще направим всичко възможно да минимизираме всички онези традиционни нарушения, които са свързани с изборния процес в нашата страна – купуването на гласове. Не мисля, че можем да го пресечем веднъж и завинаги, но ще положим огромни усилия да минимизираме това явление и, разбира се, ще вземем мерки да не допуснем опорочаване на народния вот. Тоест, казано иначе, на разбираем език, никакви "костинбродски афери" няма да допуснем. Надявам се, че всички си дават сметка, че този път трябва да имаме един легитимен резултат от изборите, който да се приема от всички и да не се оспорва от никого. Една доста сериозна задача сме си поставили, но България няма време да се експериментира със случайни коалиции.
Нужно е след тези избори да имаме едно силно политическо правителство, което да си поема отговорността за тежките реформи, които твърде дълго се отлагаха в нашата страна", заяви служебният премиер.

Относно това, че неговият екип прави анализ на наследството на кабинета "Орешарски", Близнашки коментира: "Нека да са спокойни хората от левицата, ние нямаме намерение да разгромим предходните управляващи. За нас е важно да се изясни общата картина, защото, както подчертах, наблюдават се кризисни явления в редица сфери на обществения живот – и в икономиката, и във финансите, и в здравеопазването, и в екологията. По всички тези въпроси ние сме длъжни да изясним истинската картина на нещата. За нас са важни фактите. Ще оставим на политическите партии да се произнасят, да дават оценките в хода на предизборната кампания.Нека всички бъдат спокойни, ние няма грубо да се намесим в политическия живот", каза Близнашки.

По отношение на актуализацията на бюджета служебният министър-председател заяви: "Трябва да подготвим необходимата актуализация, защото тя е неизбежна. По-добре е да има едни основни положения, които да послужат на следващото правителство".

"За съжаление, Пламен Орешарски не беше последователен в своята позиция. Той формулира една теза в смисъл, че актуализацията на бюджета не е необходима, но би дала една сигурност на държавата. Според мен той трябваше много по-категорично да заяви, че тя е необходима, за да има сигурност в държавата. В този смисъл ние сме поставени в една много тежка ситуация и ще трябва пренасочване на разходи от едни програми в други, за да можем да възстановим плащанията по европейски фондове, за да можем да привлечем така необходимите за държавата нови средства", заяви още Близнашки.

На въпрос дали е съветвал Тодор Живков, Близнашки отговори: "…твърде съм млад, за да изпълнявам такава роля.
В интерес на истината Тодор Живков си имаше един кабинет с много авторитетни, утвърдени имена, които му даваха съвети".

Служебният премиер коментира също, че сега се атакуват онези министри от служебното правителство, които са имали активна позиция по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

Проф. Близнашки увери, че той застава зад своя екип.