Кувейт дава $5 млн. за борбата с ебола

Броят на жертвите от заразната болест расте

Богатата на петрол страна Кувейт предоставя 5 милиона долара на Световната здравна организация за борбата й с разпространението на вируса на Ебола, който засегна няколко западноафрикански страни, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на кувейския министерски съвет.

Към миналата седмица хеморагичната треска, която се предава при директен контакт с кръв или биологични течности на заразени хора или животни, беше отнела живота на 961 души от 1779 случаи на потвърдена или предполагаема зараза.

Заради епидемията днес Либерия постави под карантина трета засегната провинция - Лофа, в северната част на страната. Извънредно положение вече е в сила в Нигерия и Сиера Леоне.

Гвинея обяви, че взима ограничителни мерки спрямо трансграничните притоци на хора.
В град Лагос, в Нигерия вече има 10 регистрирани случая на Ебола, предаде Ройтерс, като се позова на местни здравни власти.

Всичките заразени са били в контакт с либериеца Патрик Сойър, който е припаднал на летището в Лагос на 25 юли и после е починал от Ебола, поясниха здравните власти.

Медицинска сестра, лекувала либериеца, без да знае от какво е болен, също е починала вече. Сойър всъщност внесе Ебола в Нигерия.

Същевременно в испанската католическа болница в Монровия, в Либерия, трети член на персонала е починал от зараза с Ебола, предаде Франс прес.

Новата жертва е жител на Гана, който от три години работел в лечебното заведение.

Преди това от Ебола починаха директорът на болницата и монахиня от Конго.
Испански свещеник от болницата беше прехвърлен в родината си, след като стана ясно, че е заразен с Ебола. Той е първият потвърден европейски случай на зараза.

Испанска монахиня от същата болница беше върната също в Испания, но засега изследвания не показват наличие на вируса в организма й.