Режимът на тока не е мираж

Поскъпването на електроенергията е почти задължително за съживяването на отрасъла

Въпреки хладното лято, потреблението на ток е по-високо от миналата година. Данните са на електроенергийния системен оператор, съобщава Нова телевизия. Междувременно, новите управляващи предупредиха, че има опасност от режим на тока през зимата.

Опасност от режим на тока има заради недостига на средства в електроразпределителните дружества. Според вицепремиера Екатерина Захариева, финансовата дупка в енергийния сектор възлиза на над 3 милиарда лева.

„Всички виждаме при какъв недостиг на средства за ремонт и поддръжка работят, както ЕСО, така и енергийните дружества”, коментира енергийният експерт Иван Хиновски. Според него финансовата криза в сектора заплашва родната енергийна система с аварии. „Започват да настъпват аварии и откази в мрежата. Това все още го нямаме и Слава Богу”, допълва Хиновски.

Опасност от режим на тока ще има едва когато резервните мощности не са в състояние да осигурят електроснабдяването на потребителите. Режимът на тока засега остава само хипотеза, но не е мираж. Поскъпването на електроенергията е почти задължително за съживяването на отрасъла.

Според експерти енергетиката може да излезе от финансовата дупка с радикални решения. Едно от тях - продажбата на активи на националната електрическа компания.