Седмици след наводнението - зарази и разруха в Мизия

Улиците и дворовете са пълни с трупове на загинали животни и покъщнина

Разруха и заплаха от зарази в Мизия. Седмици след наводнението водата все още не се е оттеглила напълно. Улиците и дворовете са пълни с трупове на загинали животни и покъщнина, обобщава Нова телевизия. Специална комисия ще решава от утре кои постройки са опасни и кои са годни за обитаване.

На местата, където водата се е оттеглила, е оставила зад себе си само кал и разруха. Къщата на Вълкана Атанасова е пропаднала и се е разцепила на две. Цялото имущество на жената е унищожено.

„Нямам дрехи, питам децата къде ми е шкафчето за обувки... то било на онзи край на двора, каква е тази вода, какво беше това чудо не знам”, разказва пред камерите Вълкана Атанасова от Мизия. Улиците в целия град са осеяни с покъщнина.

„Тук не можем да влезем, защото ни е страх да не падне. Отвътре си изкарваме багажа, защото е мокър. Сънуваш кошмари, вода...тичаш, бягаш, ние психически няма да издържим”, споделя Пенка Кръстева.

От отводнените къщи и дворове всекидневно се извозват трупове на удавени животни.

„Въпреки организацията с кола, само 4 човека работят. Вече труповете толкова дни във вода и топлото време миризмата е доста парлива и се усеща отдалече”, разказва Валентин Лилов от Областната дирекция „Безопасност на храните” – Враца.

Къщите, в които вече няма вода, се дезинфекцират с препарати, но въпреки това хората ги е страх от зарази.

„Разбира се, че ме е страх. Аромата след наводнението беше страхотен. Ние самостоятелно също направихме опит да пръскаме, но ефекта едва ли ще е такъв, както след сегашното пръскане”, твърди Татяна Хаджидризова.

От БЧК призоваха да се отзоват доброволци, които да помогнат на място.

„Сега вече е момента да дойдат доброволци и да протегнат ръка. Да помогнат на хората да почистят къщите си”, обяснява Деница Баръмова от БЧК.

Бедстващите в Мизия се нуждаят още от консервирани храни, вода и средства за почистване – ръкавици, дезинфектанти и чували.