Започва нова ера за Турция!

Реджеп Ердоган: Победих, започва нова ера за Турция!

Турският премиер Реджеп Ердоган обяви започването на “нова ера” в Турция след победата си на първите преки президентски избори в страната вчера.

Ердоган държа реч на победата от балкона на централата на партията му в Анкара. Той обеща започването на нов социален процес на помирение, като благодари на всички гласували, защото участвали в писането на историята, обобщава "24 часа". “Споровете от миналото” ще бъдат забравени, заяви премиерът, като обеща, че ще е президент на 77 милиона турци.

Ердоган спечели президентските избори още на първия тур. При почти 100 процента преброени бюлетини той взема 51,74 %. Втори е представителят на опозицията - дипломатът Екмеледин Ихсаноглу с 38,46%, а третият кандидат - представителат на кюрдското малцинство Селяхаттин Демирташ, печели 9,80% от гласовете.

Българските турци гласували различно, съобщи БНР. В Анкара подкрепата за Ердоган е била много сериозна, докато в Истанбул, Одрин, Бурса и Измир немалка част от тях гласували за опозиционния кандидат Екмеледин Ихсаноглу.

На президентския вот е регистрирана най-ниската избирателна активност през последните 12 години, информира каналът NTV. От 89% на неотдавнашните местни избори през март избирателната активност на президентския вот е спаднала на близо 75%.

Привърженици на Ердоган изпълниха улиците на Анкара завчера вечерта, като развяваха знамена и надуваха клаксоните, след като тв каналите съобщиха, че печели близо 52% от гласовете. Дух на тържество лъхаше и от първите страници на проправителствените вестници. Те излязоха със заглавия “Революцията на народа”, “Исторически триумф за Ердоган” и “Президентът на народа”.

Управляващата партия в Турция вече започва да обсъжда структурата на следващото правителство, съобщава Ройтерс. В следващите седмици Ердоган за последен път ще председателства заседанията на своята Партия на справедливостта и развитието, тъй като конституцията изисква президентът да е надпартиен. Той ще контролира избора на нов лидер на партията, който вероятно ще бъде и следващият премиер. Най-големият фаворит е външният министър Ахмет Давутоглу, смятан за дясна ръка на премиера. Ердоган ще поеме президентския пост на 28 август.

Той се зарече, че ще изпълнява президентските правомощия в пълния им обем, а няма да играе церемониална роля, както предшествениците му. Не крие обаче и плановете си за промяна на конституцията и за въвеждането на президентска република.

Междувременно турски политици обвиниха търсачката “Гугъл” в подсъзнателни послания. Специалният doodle на “Гугъл” за първите преки президентски избори в Турция, на който бюлетината на снимката се пуска в полза на един от кандидатите, показвало за кого да се гласува, заявиха поддръжниците както на премиера Реджеп Ердоган, така и на основния му опонент Екмеледин Ихсаноглу, пише в. “Хюриет”. От единия щаб дори подали официално оплакване.

Но представители на “Гугъл” отрекоха да има преднамерени намеци в дизайна.