ВСС ще заседава извънредно днес

Висшият съдебен съвет ще проведе извънредно заседание

Според предварителна информация, прекъсването на лятната ваканция на съдебните кадрвици се налага заради няколко спешни кадрови решения, които трябва да бъдат гласувани.

Основното решение, което трябваше да вземе по спешност ВСС беше да се произнесе по искането на съдията от Софийски апелативен съд Красимира Медарова временно да излезе от системата, за да поеме поста министър за изборите в служебния кабинет. След отказа й да стане част от екипа на премиера Близнашки заради разностранните критики към нея заради председателството ни на ЦИК в периода 2011 – а година – март 2014-а година, Медарова вече няма  как да е точка дневния ред на ВСС.

Съдебният кадрови орган обаче има да се произнася и по други въпроси, имащи отношение към комплектуването на екипите към правосъдното и вътрешното министерство. Очаква се преди заседанието на Съвета да станат факт премиерските заповеди за назначаването на трима действащи магистрати за заместник-министри в правителството „Близнашки“. Това са съдиите Петко Петков и Аглика Адамова и прокурора Андрей Янкулов. След заповедите за назначаването им, тримата трябва да бъдат временно освободени от магистратските си задължения от ВСС. Едва след това Петков и Адамова могат да поемат новите си функции в Министерството на правосъдието, а Янкулов в Министерството на вътрешните работи.