Самолетна катастрофа окървави Техеран

Свят

11-08-2014, 03:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Самолет се разби в Иран, загинали са над 40 души

Ирански самолет рухва при излитане, 39 гинат

39 души загинаха и 9 бяха ранени, след като малък ирански самолет се разби след излитане от столицата Техеран, предадоха световните агенции.

Първоначално бе съобщено, че всичките 48 души на борда са загинали. Сред пътниците е имало пет деца под 12-годишна възраст.

Самолет “Иран-140” на авиокомпания “Сепахан еър” се разби до летище “Мехрабад” и падна в предградие на Техеран. Трима души от квартала са откарани в болница с изгаряния.

Самолетът паднал минути след излитане. Според очевидци още на последните метри от пистата пилотът изгубил управление, а с корпуса закачил настилката, но успял да се откъсне от земята и летял още няколко минути.

Машината изпълнявала вътрешен полет от Техеран за град Табас в източната част на страната. Според ИРНА причината е спиране на двигател. Пилотът бил украинец.

Телата на загиналите на борда били толкова обгорели, че не можело да бъдат разпознати, предаде АП. Те ще бъдат предадени на роднините им, след като им бъдат направени ДНК тестове.

Разбилият се самолет “Иран-140” е иранска версия на “Антонов-140” и може да вози до 52-ма пътници, предаде АП. Разработва се с лиценз в Иран по украинска технология. Обикновено бил използван за къси вътрешни полети.

Самолетните катастрофи са чести в Иран. Основната причина е остарялата техника и лошата поддръжка. Средната възраст на самолетите, с които работят четирите най-големи ирански авиокомпании, е над 22 години.