Вестниците в понеделник, 11 август

Бързите кредити пак скъпи с такса "поръчител"


"Труд"
Неустойка за SMS замести удръжката за просрочие
Нови такси и комисиони заместиха високите лихви по бързите кредити. Компаниите са ги нарекли “поръчител” и “покана”, като втората бе въведена на мястото на рекордните неустойки при просрочие. От 23 юли таванът на лихвите при бързите заеми може да е до малко над 50%. Заради новите такси цената на тези заеми практически не падна.


980 пациенти на опашка за бъбрек
"Новинар"
980 пациенти в момента се нуждаят от трансплантация на бъбрек. Това съобщи пред "Новинар" проф. Петър Симеонов от Александровска болница. Тревожната статистика идва на фона на друга по-обнадеждаваща такава - българинът все по-често се решава да дари свой орган или такъв на близък, който е в мозъчна смърт.
От началото на годината у нас са извършени 45 трансплантации на органи. Това е рязък скок от предходната година, когато броят им е бил 39, а през 2012 г. едва 8, съобщи за "Новинар" директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова. От януари насам в най-добрите ни болници от живи донори са присадени 8 бъбрека и един черен дроб.


Жегата изправи Мизия пред епидемия
"Монитор"
След потопа и горещото време изправи Мизия пред епидемия. Над града смърди от разложените трупове на животни, които местните не смогват да извозват. „Имаме само една уазка и четирима служители, които не помнят откога не са почивали”, съобщи заместник-кметът Николай Нековски. По думите му те реагират на всеки сигнал, който съгражданите им подават за удавени домашни животни. Но явно този екип е крайно недостатъчен, защото колкото по-напредва отводняването, толкова повече трупове на зайци, кокошки и по-едър добитък откриват хората в потъналите в кал дворове. „Мизия се нуждае остро от още специализирана техника и хора, които да вършат тази най-мръсна работа”, призова Нековски. По думите му точно с тази част от борбата с бедствието трябва да се побърза, защото и следващите дни се очертават горещи.
Над града наистина се носи неприятна миризма и съществува опасност от епидемия,но се надявам да овладеем положението, коментира еколожката в общината Маргарита Константинова. Тя съобщи, че дезинфектанти и почистващи препарати пристигат постоянно от цялата страна. Вчера се очакваха четири тона белина, но има нужда от още, и то в огромни количества. Тя призова също така да не секват даренията от ръкавици, чували и гумени ботуши, защото без тях почистването е немислимо.


1 милион столичани чакат пред 10 тоалетни
"Монитор"
Живеещите в централните райони против изграждането на WC
Над един милион столичани чакат ред пред около 10 обществени тоалетни. Причината е, че нужниците се броят на пръстите на двете ръце. Тоалетни за спешни нужди има в Южния парк, пред „Пирогов”, пред Халите, както и в някои подлези. В Докторската градинка и на жп гарата в момента се ремонтират. Като спасителен вариант общината поставя химически кенефи в парковете.


По дребен чарк и 2 люспи боя откриват кола, убила жена и избягала
"24 часа"
18 юли вечерта, двама ирландци се прибират пеша към Слънчев бряг, където имат жилище. Вървят по пътя, по който минава трафикът Бургас-Варна. Часът е малко след 22, когато върху 54-годишната Розалин и съпруга  връхлита кола. И двамата са ранени - жената е с тежка черепна травма и след няколко часа умира. Съпругът за дълго е пациент в бургаската неврохирургия.
Автомобилът изчезва от местопроизшествието. Три дни по-късно от ОД на МВР съобщиха, че катастрофата е предизвикана от “Нисан” със софийска регистрация, управляван от 46-годишен мъж.
Колата е открита на паркинг във Варна, шофьорът Атанас Димитров се е прибрал в София с друго возило. Направил е самопризнания за инцидента. Между тези 2 съобщения стоят десетски часове работа на експертите от Базовата научно-техническа лаборатория към бургаската дирекция.
“На местопроизшествието бяха открити един чарк и 2 люспи боя”, разказва шефът на лабораторията Радослав Райчев. Падналата част е черна, пластмасова, по нея няма боя.
Първоначално експертите не са напълно сигурни, че оранжевите люспи са от колата, причинила произшествието. Върху намерения чарк обаче е отбелязан каталожният номер на изделието, както и годината, в която е произведен. Това е достатъчно да установят, че частта е от “Нисан 350 Z”, а в регистъра оранжевите коли от мощния модел не са много.