70 училища предлагат места за неприетите в гимназии

Осмокласниците ще учат в непрофилирани паралелки

70 училища предлагат места за учениците, които не са попаднали в нито една от столичните гимназии след финалния етап на класирането. Това обикновено са деца, които поради лошо подредени желания, слаб успех или просто липса на късмет не са успели да се класират. Седмокласниците, които пък дори не са се пробвали да кандидатстват също могат да избират между тези столични школа, които ще сформират непрофилирани паралелки. В двете групи бъдещи осмокласници влизат общо около 2400 ученици, съобщи  шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, цитирана от „Монитор“. Тя уточни, че част от тях може да са се записали вече в частно училище или в школата към МК.

Записването в обявените 70 непрофилирани паралелки вече е започнало и ще продължи до началото на учебната година. В една паралелка ще има между 18 и 26 ученици.

Пълният списък на училищата вече може да се намери на сайта на Регионалния инспекторат по образование. Училищата са разпръснати из всички квартали в София.

Така например в столичния район „Сердика” има 7, сред които - 14-о СОУ, 29-о СОУ, 58-о ОУ, 59-о ОУ и 48-о ОУ.  В непрофилирана паралелка в 8-и клас учениците могат да се запишат и в 21-во СОУ в „Лозенец”, което е едно от най-желаните школа от родителите на първолаци. Неприетите осмокласници от кв. „Надежда” пък могат да се запишат в 101-во СОУ, 102-ро ОУ и 15-о СОУ, а в жк „Люлин“ в 56-о ОУ, 79-о СОУ и 97-о СОУ.

Училища с прием в непрофилирани паралелки има в почти всички райони в столицата, сред които „Витоша”, „Банкя”, „Връбница”, „Възраждане”, „Илинден”, „Искър”, „Красна поляна”, „Подуяне”, „Слатина“, „Студентски“, „Триадица“ и „Панчарево“.

За новата учебна година беше обявен прием в 300 паралелки. От тях успяха да се реализират 272, а 28 бяха закрити. Сред тях обаче има и уникални паралелки, например за производство на месо, производство и преработка на мляко и млечни продукти, организация на туризма и моделиране и технологична обработка на облекла от кожи. Към закриване на паралелки най-често са пристъпвали училища в по-крайните квартали на София.