20 000 души съдят Фейсбук за злоупотреба

Делото ще се води в Австрия

Над 20 000 потребители на Фейсбук съдят социалната мрежа, като я обвиняват, че злоупотребява с личните им данни, предаде АФП, пише segabg.com.
Главният ищец е австрийският студент по право Макс Шремс, който само за 4 дни успя да събере над 20 000 свои съмишленици от 100 държави, присъединили се към съдебния иск на сайта fbclaim, точка:com.
Това е най-големият колективен иск, подаван срещу социалната мрежа, чийто потребители наброяват вече над 1.3 млрд. души. Шремс твърди, че социалната мрежа нарушава редица европейски закони за защита на личните данни.
Според него Фейсбук тайно проучва потребителите си и следи сайтове, които те посещават в глобалната мрежа. Австриецът смята, че е напълно възможно всички данни, събрани от социалната мрежа, да се предават на Агенцията за национална сигурност на САЩ в рамките на програмата за следене PRISM.
Целта на съдебния иск не е обезщетение от Фейсбук, а социалната мрежа да бъде принудена да преразгледа политиката си за предоставяне на достъп до личните данни на потребителите на различни специални служби и да я промени в съответствие с европейските закони за защита на информацията.

Компанията ще плати над 1 млн. долара

Ако делото бъде спечелено, всеки от десетките хиляди ищци ще получи обезщетение в размер на едва 500 евро, но от тях ще бъдат приспаднати съдебните разходи и 20% за възнаграждение на адвокатите. В случай че към съдебния иск се присъединят 25 000 ищци, което е напълно възможно, то социалната мрежа ще трябва да плати обезщетение от общо 1.25 млн. долара. Юристите на Фейсбук обаче ще трябва да променят разпоредбите съобразно европейските правила за защита на личните данни.
"Огромният брой регистрирани ищци ще бъде много важен фактор за компанията Фейсбук, смята Шремс, който признава, че регистрирането на нови и нови хора надминава най-смелите му очаквания.
"С толкова много ищци шансът за спечелване на делото се повишава значително", смята адвокатът на Шремс - Волфрам Прокш. Той обаче обяснява, че колективният съдебен иск няма да е като тези в САЩ, а ще е австрийски вариант, при който всички ищци ще използват един човек - в случая Шремс - като техен законен представител по делото.