Хоспитализираха румънец със симптоми на ебола

В Германия опровергаха информацията за заразен с вируса техен гражданин

Румънски гражданин, който се е завърнал от Нигерия със симптоми на заразяване с ебола, е бил поставен днес под карантина в болница за инфекциозни болести в Букурещ, предаде Франс прес, цитирана от bTV.

51-годишният мъж, който се е върнал от Нигерия на 25 юли, днес е потърсил лекарска помощ. Той страда от треска, диария с кръв и дехидратация.

Инкубационният период на заболяването е 7-14 дни, което означава, че гражданинът на северната ни съседка по всяка вероятност няма ебола. Въпреки това, заради бума на болестта в Африка, европейци с всякакви симптоми се поставят под лекарско наблюдение.

По-рано днес германските власти опровергаха информациите за заразен с eбола на тяхна територия. В близките дни се очаква страната да приеме за лечение свой гражданин, който се е заразил в Либерия.

С 13 случая на заразяване с ебола, Нигерия е четвъртата страна, която бе засегната от епидемията. Тя обаче е най-населената в Африка, а летището в столицата Лагос е транспортен възел със световно значение.

Ебола е особено смъртоносна в бедните страни на черния континент, където хората нямат достъп до чиста вода, квалифицирани медици и лекарства. Затова и там смъртността от ебола достига 90%.