Обсъждаме да има или не служебен министър за изборите

Решение може да има до края на деня

Обсъждаме въпроса дали да има или не служебен министър за изборите и кой да е той. Надявам се до довечера да имаме позиция. Това заяви за "Дневник" служебният министър-председател Георги Близнашки, потърсен за коментар, след като стана известно, че Медарова се оттегля от поста два дни след като президентът Росен Плевнелиев я назначи.

Близнашки отрече информацията , че той е лансирал бившия конституционен съдия Емилия Друмева. "Не, не е така. Други опции се обсъждат, нейното име не е сред тях", заяви още премиерът. По думите му е по-добре да не споделя какво е неговото мнение за посочването на подобен министър, като досега той не е коментирал публично идеята.

По информация на "Дневник" постът е обмислян и в предишния служебен кабинет, но в последния момент държавният глава се отказал от идеята и заложил на Изборния борд - с участието на граждански организации и експерти.

Това било отчетено като грешка и сега идеята на новия пост е министърът да координира работата между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което отговаря за избирателните списъци, МВР и Външното министерство, което организира вота в чужбина. Натоварването с персонална отговорност се налагало и с цел предотвратяване на скандали като този с бюлетините в Костинброд.