Ердоган зове избиратели да "взривят урните"

Турският премиер призова гласоподавателите да подкрепят кандидатурата му

Турският премиер Реджеп Ердоган, който е фаворит на президентските избори днес в страната, призова гласоподавателите “да взривят избирателните урни” чрез масова подкрепа за кандидатурата му по време на заключителния си митинг в Анкара.

Днес Турция избира пряко президент за първи път. До момента държавният глава се избираше от парламента. Премиерът Ердоган показа пълна убеденост, че ще спечели изборите на първия тур.

Трима кандидати участват в президентската надпревара. Реджеп Ердоган бе издигнат от управляващата Партия на справедливостта и развитието. В борбата за първи път участва представител на кюрдското малцинство. 41-годишният Селяхаттин Демирташ е най-младият кандидат за президент досега и представлява Демократичната партия на народите. Третият кандидат е Екмеледин Ихсаноглу, подкрепян от секуларистите и националистите. Вчера в Турция бе ден за размисъл.

Ердоган влезе в остър конфликт с медиите през последните дни. Главният редактор на водещия в. “Хюриет” подаде оставка в навечерието на изборите, след като премиерът Ердоган разкритикува отразяването на новините във вестника, собственост на медийната група “Доган”, предаде Ройтерс. Опозиционен депутат и медийни доклади свързаха оставката на Енис Бербероглу с този натиск, но от изданието отхвърлиха твърденията като политически сценарий и заявиха, че той напуснал по собствено желание.

Завчера пък Ердоган нарече журналистката Амберин Заман, кореспондент на сп. “Икономист” в страната, “безсрамна войнстваща жена, която трябва да си знае мястото”, докато говореше на митинг.