Комитетът "Рашидов" търси опарили се от КТБ

Ще съдят държавата, ако банката не отвори на 21 септември

Дни, след като Вежди Рашидов обяви, че създава Инициативен комитет на клиентите на КТБ, от екипа му обявиха, че десетки фирми и граждани са заявили участието си, предаде бТВ.

„Затварянето на КТБ блокира дейността на фирми от реалната икономика, доведе до невъзможност пенсионери и работещи да получат пенсиите и заплатите си, направи невъзможен достъпа на хората до парите им, постави в извънредно затруднено положение част от българския бизнес”, допълват от офиса на Рашидов.

Цитират се и конкретни истории на вложители – млада жена с малко дете и влог, която няма други средства; акционерно дружество, чийто капитал е бил изцяло блокиран; фабрика, която заради невъзможност да разполага със сметките си може да остави над 200 души на улицата.
От комитета събират още подобни сюжети с участието на вложители в КТБ.

Депутатът от ГЕРБ, бивш културен министър и крупен вложител в поставената под надзор банка обяви, че ще съди държавата, ако трезорът не отвори врати на 21 септември. В декларация на комитета се посочва, че държавата е измамила вложителите в КТБ като не е упражнявала надзор или поне не е обявявала публично проблемите в банката.

„Призоваваме БНБ, КФН, Министерството на финансите незабавно да проверят колко работещи предприятия и фирми са с блокирани сметки в КТБ и какъв ще е ефектът и цената, която българските данъкоплатци ще платят, ако тези фирми фалират и останат без възможността да изплащат работни заплати”, пише в документа, като комитетът заплашва, че ще съди България и така данъкоплатците ще трябва да плащат двойно.