Самолет се разби в Иран, загинали са над 40 души

Сред загиналите има и деца

Малък ирански пътнически самолет се разбил в предградие на Техеран, малко след като излетял от летище "Мехрабад", съобщиха ирански медии, цитирани от световните осведомителни агенции.

Загинали се всички пътници, които според някои източници били 48. Сред жертвите има седем деца. Още не е ясно дали има жертви и на земята. Като причина за катастрофата засега се сочи спиране на двигател.

Първоначално ирански медии съобщиха, че самолетът бил на авиокомпания "Табан еър", на разпространени обаче снимки се вижда, че е на компанията Сепахан. Няма яснота и за типа самолет - според източник на Франс прес е Антонов-140, според източник на Асошиейтед прес - Иран-141, произвеждан в Иран по украинска технология.

Машината е паднала в жилищен район в западната част на Техеран, малко след като излетяла от летище "Мехрабад" на път за град Табас.

Самолетните катастрофи са чести в Иран, отбелязва БТА. Смята се, че основната причина е остарялата техника и лошата поддръжка. Ирански политици обвиняват за лошото състояние на авиационния парк и международните санкции срещу Иран, които затрудняват купуването на нови самолети. Години наред иранските самолети се поддържат с части, внасяни нелегално и продавани на черния пазар, сваляни от други самолети или копирани от местни производители, отбелязва Ройтерс.

Средната възраст на самолетите, с които работят четирите най-големи ирански авиокомпании, е над 22 години. Те обслужват пазар от 76 милиона души.