Обявяват имената на зам.-министрите в понеделник

Очаква се Георги Близнашки да представи и с кратки биографии своите съветници

В началото на седмицата се очаква служебният премиер Георги Близнашки да окомплектова политическите кабинети и да съобщи имената на заместник-министрите, съобщава в."Сега". Тогава вероятно ще бъдат подписани и всички заповеди за назначаване.

Част от министрите вече са предложили свои заместници, но имената им ще бъдат обявени накуп. Очаква се Близнашки да представи и с кратки биографии и своите съветници, когато е готов с назначаването на политическия си кабинет.

Служебният премиер ще работи с 20 души политически кабинет вместо 16, колкото бяха при Орешарски. При кабинета "Борисов" политическият кабинет на премиера бе 25 души. Правителството вече одобри промени в устройствения правилник на Министерски съвет, с които разпредели бройките за политическите кабинети на премиера и вицепремиерите.

Вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева ще работи със седем души политически кабинет вместо с 11, с колкото разполагаше предшественичката й Бобева. Социалният вицепремиер Йордан Христосков ще има политически кабинет от 5-има души, вицепремиерът с ресор правосъдие и вътрешен ред - Христо Иванов ще работи с четирима вместо 10-те бройки в кабинета на Цветлин Йовчев.

Вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова ще има 6-членен политически кабинет. С промените в устройствения си правилник служебното правителство е отменило задължението на заседанията на правителството  да присъства областният управител на София.